Maďarský zákon zakazuje robiť medzi deťmi osvetu o LGBTQ, prešetrí ho Únia

TA3 TASR
18.6.2021 10:28

Zákon o ochrane pred pedofíliou, ktorý maďarský parlament schválil v utorok, nie je homofóbny, pretože sa týka iba ochrany detí. Vyhlásil to v piatok predseda vlády Viktor Orbán v pravidelnom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió a dodal, že do života dospelých tento zákon nezasahuje.

Viktor Orbán 1140 px (SITA/Branislav Bibel)
SITA/Branislav Bibel

Premiér pripomenul, že právna norma sa nevzťahuje na ľudí vo veku nad 18 rokov, a zdôraznil, že deti však treba chrániť. "Výchova detí je výhradným právom rodičov, nikto im toto právo nemôže uprieť. Nemôže sa stať, že akákoľvek inštitúcia bude deti vychovávať v rozpore s predstavami rodičov. Práva rodičov si musí ctiť aj vláda," podčiarkol Orbán.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila v stredu večer na Twitteri veľké znepokojenie z nového maďarského zákona, ktorý zakazuje robiť medzi deťmi a mládežou osvetu o LGBTQ problematike. "Verím v Európu, ktorá rôznorodosť prijíma, a nie v Európu, ktorá ju pred deťmi ukrýva," napísala na sociálnej sieti. Ďalej uviedla, že "nikto by nemal byť diskriminovaný na základe sexuálnej orientácie". "Posudzujeme, či (tento zákon) porušuje príslušnú legislatívu EÚ," dodala v tejto súvislosti.

Maďarský parlament v utorok schválil vládny návrh zákona o ochrane pred pedofíliou, ktorý bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".

Krok pravicovej vlády premiéra Viktora Orbána kritizovali i Spojené štáty a proti tomuto zákonu zorganizovali v Budapešti utorok a v stredu protestné zhromaždenia pred parlamentom i sídlom úradu prezidenta viaceré ľudskoprávne organizácie, ako Amnesty International, Maďarský helsinský výbor či Budapest Pride.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok