Nechcete sa dať zaočkovať? Mýty o vakcíne proti covid, ktorým stále veríme

18.6.2021 09:00

Ak hľadáte dôveryhodné informácie o novej vakcíne proti COVID-19, neverte všetkému, čo vidíte a počujete na sociálnych sieťach. Mýtov, nesprávnych predstáv a zlovestných vysvetlení je neúrekom, takže je ťažké oddeliť vedu od sci-fi.

Nechcete sa dať zaočkovať? Mýty o vakcíne proti covid, ktorým stále veríme
Pexels

Určite ste už počuli o sprisahaní implantovať ľuďom do tela počas výteru z nosa neviditeľné mikročipy. Fikcia, ktorá sa však vzhľadom na stresujúcu celosvetovú pandémiu môže zdať aspoň z polovice uveriteľná. Skutočným strašiakom pre odborníkov v oblasti verejného zdravotníctva je, že tento typ informácií ovplyvňuje naše presvedčenie o bezpečnosti a účinnosti vakcíny a nakoniec aj ochotu sa očkovať. Zrátané a podčiarknuté, odhalili sme najčastejšie a najodolnejšie mýty o vakcíne proti covid, ktorým ešte stále aj u nás doma veríme. 

vakcina Pexels

Mýtus 1: Vývoj vakcíny bol uponáhľaný

Vývoj vakcíny trvá zvyčajne 10 až 15 rokov. Keď to porovnáme s hľadaním vakcíny proti COVID-19, zdá sa to podozrivé, že bola na svete za menej ako rok. Odborníci na infekčné choroby a virológovia však tvrdia, že sa nemusíme obávať, že sa vakcínami tak ponáhľalo.  V prvom rade vedci nezačínali úplne od nuly. V roku 2003, keď študovali koronavírus, ktorý spôsobuje SARS, identifikovali proteín, ako možný cieľ vakcíny. Ide teda o 17-ročný časový plán. 

Výrobcovia očkovacích látok navyše dokázali zredukovať čas nie tým, že by preskočili pri vývoji nejaké kroky, ale uskutočnili určité fázy testovania súčasne. Je ale pravda, že vakcíny dostali zelenú bez toho, aby mali k dispozícii celý rok údajov o bezpečnosti a účinnosti. Tie z dlhodobého hľadiska ešte nepoznáme. 

vakcina Pexels

Mýtus 2: Zmení to našu DNA

Mnohí sa obávajú, že nám vakcína zasiahne DNA a urobí z nás geneticky modifikovaných ľudí. Ale takto to nefunguje. Takéto vyhlásenia odrážajú skôr základné nepochopenie bunkových funkcií. DNA sa nerovná RNA. DNA sa nachádza v jadre našich buniek, zatiaľ čo RNA (kyselina ribonukleová) je najlepšie známa pre svoju úlohu poslíčka. Je ako „malý počítačový kód, ktorý hovorí našim bunkám:„ Vytvorte proteín.“ Nikdy neovplyvní naše genetické kódovanie, iba trénuje telo, aby rozpoznalo dôležitý „spike proteín“. Náš imunitný systém bude pripravený na obranu, keď narazíme na koronavírus.

Mýtus 3: Spôsobí autoimunitné ochorenie

Je ťažké pochopiť, ako sa táto dezinformácia začala šíriť. Štúdie vakcín Pfizer a Moderna zahŕňali predovšetkým pacientov, ktorí mali autoimunitné ochorenie. Nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že by boli po zaočkovaní náchylnejší na vývoj autoimunitnej alebo zápalovej reakcie. Medzi časté vedľajšie účinky skôr patrí bolesť a opuch v mieste vpichu. Ľudia s potlačeným imunitným systémom, ako pacienti liečení na rakovinu, by mali byť určite zaočkovaní, pretože dostanú aspoň určitú úroveň ochrany.

vakcina Pexels

Mýtus 4: Všetko je to sprisahanie

Sociálne médiá sú plné poloprávd a nepodložených tvrdení o víruse a vakcíne. Zdiskreditované tvrdenia zahŕňajú informácie, že COVID-19 je program, ktorý pripravuje zakladateľ spoločnosti Microsoft a filantrop Bill Gates, riaditeľ Národného ústavu pre alergie a infekčné choroby Anthony Fauci a ďalší, aby kontrolovali svet a profitovali z vakcín. Vakcína COVID-19 bola vyvinutá na vkladanie mikročipov do ľudí na účely sledovania alebo zhromažďovania informácií. 5G mobilné siete šíria covid. Je mätúce, keď sa ľudia v laboratórnych plášťoch hlásia k odborníkom, alebo keď celebrity používajú svoje platformy na presadzovanie konšpiračných teórií. Je dôležité hľadať vždy čo najviac odborných a pravých medicínskych zdrojov. 

Mýtus 5: Ženy budú neplodné

Hovorí sa, že vakcína vedie k neplodnosti žien. Dezinformačná kampaň tvrdí, že protilátky produkované proti proteínu vírusu sa môžu viazať na proteín nevyhnutný na tvorbu ľudskej placenty a zabrániť tehotenstvu. V skutočnosti žiadna vakcína proti covidu nesúvisí s neplodnosťou alebo potratom. Úzkosti zo sterilizácie súvisiace s očkovaním pretrvávajú už dlhé mesiace. Aj keď pokusy s vakcínami vylučovali tehotné ženy, mnohé ženy aj po zaočkovaní otehotneli. 

vakcina rusko Pexels

Mýtus 6: Po očkovaní sa môžeme zbaviť rúška

To, že ste dostali svoju očkovaciu látku ešte neznamená, že vírus nemôžete nosiť v nosovej dutine a šíriť ho. V súčasnosti neexistuje dostatok dôkazov, aby sme vedeli, či je riziko infikovania ostatných znížené. Aj keď ste očkovaní, nechcete prenášať vírus na niekoho z vašej rodiny, kto nemusí byť očkovaný. Takže nateraz platí osvedčená rada, noste rúško tam, kde je to nevyhnutné, dezinfikujte si ruky a vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ohrozenými osobami, ako sú seniori a vážne chorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok