Slovenskí vojaci ukončili takmer 20-ročné pôsobenie v Afganistane

TA3 TASR
17.6.2021 18:12

Na základe rozhodnutia Severoatlantickej aliancie Ozbrojené sily SR stiahli vojačky a vojakov pôsobiacich v operácii Resolute Support v Afganistane. V stredu sa tak ukončilo ich takmer dvadsaťročné pôsobenie v tejto oblasti.

Slovenskí vojaci ukončili takmer 20-ročné pôsobenie v Afganistane
TASR/Erika Ďurčová

Od roku 2002 sa postupne v operáciách medzinárodného krízového manažmentu pod vlajkou NATO či v rámci koalície ochotných, vystriedalo viac ako 4300 slovenských vojakov. Slovenskí vojaci postupne pôsobili v operáciách Enduring Freedom (Trvalá Sloboda), ISAF a v ostatných viac ako piatich rokoch v operácii Resolute Support (Rozhodná Podpora).

"Vo všetkých týchto operáciách plnili Ozbrojené sily SR široké spektrum úloh, od výstavby a budovania infraštruktúry koaličných vojsk na letiskách v Bagrame a Kandaháre, cez ochranu základní v podobe strážnych jednotiek, až po výcvik a prípravu afganských bezpečnostných síl. 

Naši profesionálni vojaci a vojačky spravili v Afganistane obrovský kus práce, ktorou prispeli k budovaniu bezpečnosti krajiny," zhodnotil minister obrany Jaroslav Naď.

 Prácu vojačiek a vojakov ocenil aj generál Daniel Zmeko, náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR. Ich dlhoročné pôsobenie označil za úspech celých ozbrojených síl. "Úspešné naplánovanie a samotné stiahnutie našich síl v tak krátkom čase, aké od prijatia politickej deklarácie uplynulo, je zároveň ukážkou profesionality našich vojenských plánovačov na všetkých úrovniach velenia," dodal Zmeko.

Počas vojenskej operácie prišli ozbrojené sily o niekoľkých príslušníkov. "Obzvlášť tragický bol v tomto prípade rok 2013, keď v dvoch závažných incidentoch naše rady opustili hneď traja vojenskí profesionáli a niekoľko ďalších utrpelo ťažké zranenia s trvalými následkami," pripomenula Kovaľ Kakaščíková.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok