Na Slovensku pribudlo úmrtie po očkovaní. Úrad stanovil súvis s vakcináciou ako možný

TA3 TASR
17.6.2021 16:20

V štatistikách hlásení podozrení na nežiaduce účinky po vakcínach proti Covid-19 pribudlo tento týždeň jedno úmrtie po očkovaní, kde bol súvis stanovený ako možný.

Na Slovensku pribudlo úmrtie po očkovaní. Úrad stanovil súvis s vakcináciou ako možný
TASR/AP

Išlo o pacienta vo veku 44 rokov, ktorý bol očkovaný prvou dávkou vakcíny Vaxzevria od spoločnosti AstraZeneca. Informovala o tom Magdaléna Jurkemíková, hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.

 "Podľa pitevného záveru k úmrtiu došlo na základe existujúcich chronických ochorení pacienta a vzniknutých zdravotných komplikácií po očkovaní. Štátny ústav preto vyhodnotil súvis medzi očkovaním a úmrtím ako možný," priblížila Jurkemíková.

K štvrtku eviduje ŠÚKL spolu štyri úmrtia v kauzálnej súvislosti s očkovaním, z toho pri troch prípadoch bol súvis stanovený ako možný - po vakcínach Comirnaty, COVID-19 Vaccine Moderna a Vaxzevria a v jednom ako pravdepodobný - po vakcíne Vaxzevria.

K 17. júnu eviduje ŠÚKL 6130 hlásení podozrení na nežiaduce účinky vakcín proti novému koronavírusu. Z celkového počtu hlásení je k dnešnému dňu 495 závažných, čo predstavuje osem percent hlásení. Medzi tie závažné ŠÚKL zaraďuje dočasnú paralýzu, pretrvávajúce zvýšenie tlaku krvi, trombózu či krátkodobú stratu vedomia.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok