Lepšie je necestovať, začali sa prípravy na tretiu vlnu. Krízový štáb riešil delta variant

TA3 TASR
17.6.2021 15:50

Minister vnútra Roman Mikulec vystúpil spolu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským a profesorom Vladimírom Krčmérym na tlačovej besede po rokovaní krízového štábu. Apelujú, aby ľudia necestovali do zahraničia a keď už, tak vlastným dopravným prostriedkom, aby sa mohli kedykoľvek vrátiť.

Nové opatrenia v pondelok

Krízový štáb rokoval o nebezpečenstve spojenom s novými variantmi koronavírusu. Z nich momentálne najväčšie riziko predstavuje variant delta, ktorý môže za prudké zhoršenie pandemickej situácie v Británii.  Minister vnútra apeloval na občanov, aby mali pri cestovaní na pamäti, že situácia sa bude meniť a štát musí na ňu reagovať. 

„V hre je aj povinná štátna karanténa, otázka je, v akej forme,“ povedal. Možnosťou je podľa neho napríklad zaviesť ju pri zistení porušení opatrení. Nevylúčil aj prípadné úpravy v cestovnom semafore.

Nové opatrenia, ktoré majú reagovať na aktuálnu pandemickú situáciu, by podľa Mikulca mohol prijať ústredný krízový štáb v pondelok. Jednotlivé rezorty majú dovtedy pripraviť konkrétne návrhy.  

Kontroly na hraniciach

„V princípe ide o to, aby sme získali lepší prehľad o ľuďoch, ktorí sa vracajú z rôznych krajín,“ načrtol Lengvarský. Hovorí napríklad o kontrolách na hraniciach, ale aj lepšej možnosti trasovania. Ako povedal, krízový štáb sa už začína pripravovať na tretiu vlnu. „Súčasne bude dôležitou úlohou informovať obyvateľov, že jedinou slobodou je vakcinácia, pretože záujem o očkovanie v súčasnosti stagnuje,“ doplnil Lengvarský. 

 „Cestujte do bezpečných zelených krajín, najlepšie v Európe, nechajte sa predtým zaočkovať a pozorne sledujte, čo máte robiť po návrate, a spravte to,“ odporučil ľuďom šéf rezortu zdravotníctva.

Občania by mali byť tiež informovaní o potrebe online registrácie cez eHranicu a o tom, za akých podmienok možno cestovať. Viac informácií o mutáciách koronavírusu na Slovensku prinesie sekvenovanie, o výsledkoch budú následne informovať.

Odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry prosí všetkých, aby dovolenkovali na Slovensku, prípadne cestovali tam, odkiaľ sa možno vrátiť autom. Poukázal na premenlivosť situácie v súvislosti s výskytom nových mutácií vírusu. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok