Kopecký hral naposledy vo finále MS, za Trenčín v piatok proti Skalici

TASR, TA3
18.10.2012 13:43

Hokejista Tomáš Kopecký pricestoval na Slovensko, kde v piatok odohrá za Duklu Trenčín extraligový zápas proti HC Skalica. Pre dvojnásobného víťaza Stanleyho pohára to bude prvý súťažný duel od finále majstrovstiev sveta 2012 v Helsinkách.

Kopecký, ktorý je asistentom kapitána v tíme Florida Panthers, sa doteraz pripravoval na novú sezónu v zámorí. Súčasná výluka v NHL však umožnila jeho štart v slovenskej extralige. "Je to úplne iné, keď hráte doma pred známymi, ľudia tu viac povzbudzujú a kričia," povedal Kopecký. "Zatiaľ to vyzerá, že tu budem do reprezentačnej prestávky, pričom spiatočnú letenku mám na 5. novembra. Medzitým budem volať do Ameriky, aby som sa informoval o aktuálnej situácii pri rokovaniach NHL a NHLPA. Zatiaľ viem, že nastúpim proti Skalici v piatok a potom sa uvidí. Rokovania v zámorí vyzerajú, že sa tak skoro nedohodnú, aj keď určité náznaky zlepšenia tam sú."

Trenčín nezačal extraligovú sezónu v najlepšej forme aj preto sa v Dukle tešia na citeľnú posilu. "Sme veľmi šťastní, že sa to podarilo. Teší nás, že si vybral nás a bude pre náš mladý tím podporou. Aj fanúšikovia budú radi, keď v tíme uvidia takú osobnosť," poznamenal generálny manažér Dukly Andrej Kollár. "Máme veľmi mladý tím, Tomáš už s nami aj trénoval a jeho prínos je vidieť. Dokáže usmerniť chlapcov, lebo oni to vedia hrať, ale Tomáš prinesie ten dôležitý impulz. Je vodcovskou osobnosťou na ľade aj mimo neho."

Využiť služby Kopeckého chcel aj tím KHL Donbass Doneck, ale napokon k dohode nedošlo. "Lákalo ma to hrať v KHL, ale na druhej strane jediné rokovanie som mal s trénerom Donbassu Doneck Šuplerom. Nakoniec však angažovali dvoch Ukrajincov. Pôsobenie v Trenčíne môže byť pre mňa ako kvalitný tréningový kemp," dodal Kopecký, ktorý získal Stanleyho pohár s Detroitom Red Wings (2008) a Chicagom Blackhawks (2010). "V zámorí som sa nemohol pripravovať optimálne. Väčšina hráčov zostala doma alebo hrá v Európe, takže to bola skôr individuálna príprava. Musel som sa neraz prinútiť, pretože individuálne sa trénuje ťažšie."

Pôvodne mala zámorská NHL odštartovať 11. októbra, momentálne však trvá výluka. Vedenie zámorskej NHL najnovšie ponúklo hráčskej asociácii NHLPA možnosť rozdelenia príjmov v pomere 50:50 a sezóna s plným počtom zápasov by mohla v prípade dohody odštartovať už 2. novembra. Škody z omeškania novej sezóny sa do tejto chvíle vyšplhali na sumu 250 miliónov USD.

"Na začiatku sezóny všetci obviňovali Garyho Bettmana a majiteľov, že spôsobili výluku a nedovolili hrať," rozhovoril sa Kopecký na aktuálnu tému: "Vedenie ligy preto prišlo s novým návrhom, aby sa tá verejná mienka trochu zmenila. Pevne verím, že hráčska asociácia a naši manažéri dobre preštudovali tie detaily. Zatiaľ si však nemyslím, že je to pre nás hráčov nejako prospešné. Áno, dali nám návrh, čo je krok dopredu. Asi prvýkrát nám vyšli v ústrety, ale ešte stále nám chcú veľmi veľa zobrať, či už sa jedná o práva pri vyjednávaní alebo ekonomických otázkach pri rozdeľovaní ziskov. Vlastne doteraz sme mali 57% a teraz to chcú stiahnuť na 50%. Lenže väčšina ľudí nevie, že aj keď sme mali tých 57%, tak nie vždy sme dostali uvedenú čiastku a hráči na to doplácali."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok