Rakúsko čaká ďalšie veľké uvoľňovanie. Čo všetko sa tam zmení?

TA3 TASR
17.6.2021 12:15

Rakúska vláda vo štvrtok oznámila ďalšie uvoľnenie pandemických opatrení od 1. júla po výraznom poklese počtu nových prípadov nákazy koronavírusom. Gastronomické prevádzky už nebudú mať určený čas, do ktorého môžu byť večer otvorené, a obmedzenia padnú aj pre kultúrne a športové podujatia či kluby a diskotéky.

Rakúsko pritvrdzuje. Lockdown pre nezaočkovaných začne platiť od pondelka
TASR/AP (ilu)

Situácia je veľmi dobrá

Povinnosť nosiť tzv. respirátor typu FFP2 zrušia v Rakúsku od začiatku júla v takmer všetkých oblastiach s výnimkou domovov sociálnej starostlivosti a nemocníc. Vo verejnej doprave, uzavretých verejných interiéroch, v obchodoch či múzeách ich bude možné nahradiť rúškami. V gastronómii nebude ochrana tváre povinná.

"Situácia je veľmi, veľmi dobrá. Lepšia, ako som očakával," vyhlásil kancelár Sebastian Kurz na tlačovej konferencii vo Viedni. Sedemdňová incidencia v krajine sa pohybuje na úrovni okolo 15, pričom rastie počet zaočkovaných. Bude tak možné dodržať prísľub postupného návratu k "normálnosti" do leta.

Šport aj kultúra bez obmedzení

Zrušenie povinného času uzavretia prevádzok podľa Kurza znovu otvorí "nočnú gastronómiu" i možnosť opätovne oslavovať svadby či iné sviatky. Od júla nebudú tiež pre veľké akcie v kultúre ani športe platiť kapacitné obmedzenia a ich návštevníci si nebudú musieť chrániť tvár, hoci naďalej budú musieť predkladať povtrdenia o zaočkovaní, teste na koronavírus alebo uzdravení z covidu.

Kluby a diskotéky budú môcť od 1. júla fungovať s obmedzenou kapacitou; toto opatrenie by mali zrušiť od 22. júla v rámci ďalšej fázy uvoľňovania. V tej rakúska vláda plánuje zrušiť aj registráciu hostí v gastronómii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok