Kontroverzná látka podobná alkoholu či marihuane. Čo je kratom a prečo ho zakazujú?

TA3
18.6.2021 06:00

Počuli ste už o kratome? Je to kontroverzná látka, ktorá je v mnohých krajinách po celom svete zakázaná. Výskumy zatiaľ nepriniesli dostatočné množstvo faktov o jej využití. Napriek tomu je na Slovensku dostupná a má účinky podobné sedatívam, alkoholu či marihuane.

Kontroverzná látka podobná alkoholu či marihuane. Čo je kratom a prečo ho zakazujú?
SITA/AP

Čo je kratom?

Kratom, po latinsky Mitragyna speciosa, je tropický strom z čeľade kávovníkovitých. Jeho domovom sú Thajsko, Mjanmarsko, Malajzia a ďalšie krajiny južnej Ázie. Listy alebo výťažky z listov sa používajú ako stimulant či sedatívum. Využíva sa tiež na liečbu chronických bolestí či ako pomôcka na odstránenie závislosti od ópia. Ako píše web Healthline, klinických skúšok zatiaľ nebolo dosť, aby sme porozumeli zdravotným účinkom kratomu.

V roku 1979 zakázali v Thajsku nákup, predaj aj import kratomu a taktiež sadenie týchto stromov, dokonca zničili tie, ktoré už rástli. V Malajzii bol kratom legálny do roku 2003. Kratom je zakázaný aj v mnohých krajinách Európy a vo viacerých amerických štátoch. Na Slovensku je za istých podmienok zatiaľ dostupný. K zakázaným narkotikám patrí v Austrálii či Mjanmarsku. 

Klinických skúšok zatiaľ nebolo dosť, aby sme porozumeli zdravotným účinkom kratomu.

Prečo ho ľudia používajú?

Healthline píše, že pri nízkych dávkach funguje kratom ako stimulant. Ľudia, ktorí užívali nízke dávky, vo všeobecnosti uvádzajú, že majú viac energie, sú bdelejší a cítia sa viac spoločenskí. Pri vyšších dávkach sa uvádza, že kratom je sedatívny, vyvoláva euforické účinky a tlmí emócie a pocity. Môže teda svojimi účinkami pripomínať aj marihuanu či alkohol.

Hlavnými aktívnymi zložkami kratomu sú alkaloidy mitragynín a 7-hydroxymitragynín. Existujú dôkazy, že tieto alkaloidy môžu mať analgetické (tlmiace bolesť), protizápalové alebo svalovo-relaxačné účinky. 

Tmavozelené listy rastliny sa zvyčajne sušia a drvia na prášok. Existuje aj ako pasta, kapsula či tabletka. Kratom sa môže taktiež variť ako čaj.

Podľa Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť vyvoláva stimulačné účinky už malá dávka s hmotnosťou len pár gramov. Účinky sa zvyčajne prejavia do desiatich minút po požití a môžu trvať až jeden a pol hodiny. Medzi tieto účinky patrí bdelosť, družnosť, točenie hlavy a znížená motorická koordinácia. Väčšia dávka môže mať podobné účinky ako sedatíva, čo môže trvať aj šesť hodín.

Podľa Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť vyvoláva stimulačné účinky už malá dávka s hmotnosťou len pár gramov.

Prečo je kratom kontroverzný?

Kratom ešte nebol podrobne skúmaný, takže sa oficiálne na lekárske použitie neodporúča. Táto látka môže mať potenciálne silný vplyv na telo, obsahuje takmer toľko alkaloidov ako ópium či halucinogénne huby.

Alkaloidy majú vo všeobecnosti na ľudí silný fyzický účinok. Hoci niektoré z týchto účinkov môžu byť pozitívne, iné vzbudzujú obavy. Aj to je dôvod, prečo je potrebných viac štúdií o tejto látke. Existuje značné nebezpečenstvo nepriaznivých účinkov a bezpečná dávka kratomu nebola stanovená.

Ako píše Healthline, výsledky jednej štúdie na zvieratách naznačujú, že mitragynín, hlavný psychoaktívny alkaloid kratomu, môže mať návykové vlastnosti. Závislosť môže často spôsobovať nepríjemné vedľajšie účinky, ako je nevoľnosť, potenie, triaška, nespavosť či halucinácie.

Obsahuje takmer toľko alkaloidov ako ópium či halucinogénne huby.

Neregulovaný, nepreverený

Produkcia kratomu tiež nie je regulovaná. FDA nemonitoruje bezpečnosť ani čistotu bylín. Neexistujú stanovené normy pre bezpečnú výrobu a spracovanie látky.

V súvislosti s kratomom bolo hlásených viacero vedľajších účinkov, pri dlhodobom užívaní je to zápcha, nedostatok alebo strata chuti do jedla, silné chudnutie či nespavosť. Každý rok v USA evidujú množstvo telefonátov do toxikologických centier pre predávkovanie kratomom. Budúce výskumy môžu odhaliť potenciál kratomu, klinické dôkazy však zatiaľ nie sú.

Bez serióznych výskumov ostáva veľa oblastí, ktoré sú ohľadne kratomu neznáme, či už ide o účinné a bezpečné dávkovanie, možné interakcie či škodlivé účinky vrátane smrti. Aj toto sú fakty, ktoré je potrebné brať do úvahy, píše Healthline.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok