Kávičkujete a veľa? Šepká sa o vplyve kávy na mužskú plodnosť

17.6.2021 09:00

Káva obsahuje množstvo fytoestrogénov, čo sú chemikálie nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré majú podobný účinok ako estrogén v našom tele. Aký to má vplyv na mužské zdravie a mali by sme sa viac šálok kávy obávať?

Kávičkujete a veľa? Šepká sa o vplyve kávy na mužskú plodnosť
Pixabay

Rastlinný hormón

Estrogén je najdôležitejší ženský pohlavný hormón. Vplýva na rast a vývoj sekundárnych pohlavných znakov vrátane pŕs, rozšírenia panvy a zvýšeného množstva telesného tuku. Fytoestrogény a ich vplyv na telo sú rovnako zaujímavé. Tým, že pôsobia ako napodobeniny estrogénu, môžu ovplyvniť rozklad alebo produkciu estrogénu v tele a zvýšiť jeho hladinu v krvi. 

Účinky

Vo vašom tele estrogén interaguje s rodinou bielkovín, ktoré sa nazývajú estrogénové receptory. Estrogén je chemický posol, ktorý funguje ako kľúč a receptory vo vašich bunkách fungujú ako zámok. Aby estrogén mohol doručiť svoju správu alebo odomknúť receptor, musí sa spojiť so zámkom alebo receptorom. Fytoestrogény, ktoré napodobňujú estrogén vo vašom tele, sa môžu viazať na vaše estrogénové receptory. 

kava Pixabay

Príprava kávy rozhoduje

Spôsob, akým je vaša káva pražená a pripravená, môže zmeniť jej účinok na vaše estrogénové receptory. Medzi varenou kávou a filtrovanou je napríklad výrazný rozdiel. Zdá sa, že varená káva poskytuje väčšiu ochranu pred karcinómom prsníka ako filtrovaná káva. Má tiež šesťkrát viac izoflavónov.

Plusy

Obsahuje antioxidanty a polyfenoly, ktoré môžu redukovať voľné radikály. Existujú aj malé štúdie, ktoré zdôrazňujú schopnosť kávy predchádzať cukrovke, žlčovým kameňom a depresii. Nápomocné je zvýšenie energie, ktorá pochádza z kávy. 


TIP: Zmeny v hladinách estrogénu súvisiace s kofeínom neovplyvňujú napr. ovuláciu žien.

kava Pixabay

Mínusy

Vieme, že zmeny v hladinách estrogénu v tele súvisia s takými poruchami, ako je endometrióza, osteoporóza, rakovina endometria, prsníka a vaječníkov. Pretože dlhodobá spotreba kofeínu má potenciál dlhodobo ovplyvňovať hladinu estrogénu, má zmysel brať do úvahy väčšiu konzumáciu kofeínu.

Negatívom je tiež, že káva (aj bez pridaných prísad) môže zvýšiť hladinu cukru v krvi a spôsobiť chuť na cukor a sacharidy. U ľudí s hypoglykémiou môžu výkyvy spôsobiť skoky kortizolu, ktoré vedú k stresu nadobličiek. Mnoho ľudí trpí adrenálnou únavou a na potlačenie extrémnej únavy, ktorá môže súvisieť s týmito problémami s nadobličkami, užívajú kávu alebo iné zdroje kofeínu.  

Káva môže zvýšiť riziko úzkosti, nespavosti, bolesti hlavy, búšenia srdca. Zvyšuje riziko nízkej pôrodnej hmotnosti a predčasného pôrodu počas tehotenstva.

kava Pixabay

Fytoestrogény a mužská plodnosť

Nadmerný estrogén môže potenciálne spôsobiť u žien narušenie endokrinného systému a reprodukčnú dysfunkciu. Pokiaľ ide o zdravie mužov, nadmerné vystavenie fytoestrogénom nemení hladinu testosterónu u mužov. Zjednodušene povedané, väčšina dôkazov naznačuje, že neovplyvňujú nepriaznivo plodnosť mužov. Fytoestrogény sú bohaté na mnoho zdravých rastlinných potravín. Vo väčšine prípadov výhody konzumácie týchto potravín prevažujú nad možnými zdravotnými rizikami.

TIP: Žiadny presvedčivý dôkaz nedokazuje, že fytoestrogény spôsobujú problémy zdravým mužom.

Témy: Káva Receptor
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok