U obyvateľov Indie sa vyskytuje vzácna infekcia. Môže za to cukrovka či koronavírus?

TA3
17.6.2021 07:00

India sa potýka s mukormykózou. Ide o vzácnu a smrteľnú infekciu, ľudovo nazývanú aj čierna pleseň. V krajine postihuje stále viac ľudí po prekonaní covidu. Jedným z jej príznakov je sčernanie okolo nosa. Odborníci tvrdia, že k nej mohlo dôjsť, kvôli vysokému výskytu cukrovky v krajine.

U obyvateľov Indie sa vyskytuje vzácna infekcia. Môže za to cukrovka či koronavírus?
TASR/AFP/Prahash Singh (ilu)

Pred pandémiou koronavírusu sa čierna pleseň vyskytovala v 38 krajinách. Najvyššiu mieru výskytu vykazovala India a Pakistan. Išlo o približne 140 prípadov na milión obyvateľov za rok, píše bbc.com

Doktor David Denning z Manchesterskej univerzity tvrdí, že “prípady čiernej plesne v Indii sa hromadili už pred pandémiou.”. Dodáva, že mukormykóza je úzko spojená s nedostatočne sledovanou cukrovkou, ktorá sa v Indii vyskytuje vo veľkom množstve.

Podľa nedávneho výskumu sa u pacientov, ktorí prekonali Covid-19 zistilo, že v 94 percentách prípadov sa u nich vyskytla plesňová infekcia a súčasne cukrovka. Väčšina, až 71 percent hlásených prípadov pochádza z Indie.

Ako sú na tom susedné krajiny?

V Bangladéši a Pakistane je taktiež pomerne rozšírená cukrovka. Prípady čiernej plesne sa tu vyskytli, avšak nie vo vysokých číslach. V Bangladéši lekári liečili jeden potvrdený prípad čiernej plesne a čakajú na výsledky ďalšieho podozrivého prípadu. Lekári pre bbc. com prezradili, že obaja pacienti trpia cukrovkou.

Pakistan podľa médií hlásil 5 prípadov, štyria ľudia ochoreniu podľahli. Brazília uvádza 29 prípadov. Zatiaľ však nie je jasné, koľko z nakazených trpelo cukrovkou či covidom. O prípadoch čiernej plesne u pacientov s koronavírusom nedávno informovalo aj Rusko, nie je však jasné, o aký presný počet ide. 

Neliečený diabetes

Odborníci tvrdia, že nejde ani tak o zaznamenané prípady cukrovky, ale skôr o mieru neodhalenej a  nediagnostikovanej cukrovky. 

V Indii je veľa neodhalených prípadov cukrovky, pretože ľudia neabsolvujú pravidelné zdravotné kontroly,” hovorí Doktor Hariprasath Prakash z Medzinárodnej lekárskej fakulty v Kirgizsku.

Tvrdí, že veľká väčšina prípadov cukrovky je odhalená v dôsledku iných zdravotných komplikácií a zostáva neliečená. Nedostatočne sledovaná a liečená cukrovka totiž u človeka zvyšuje riziko vzniku určitých infekcií, vrátane tých plesňových.

Obtiažne diagnostikovanie

Je zaujímavé, že v Afrike je taktiež vysoký podiel nediagnostikovanej cukrovky, takmer 60 percent. Výskyt čiernej plesne je tam však iba približne 3 percentá. Doktor Denning poznamenáva, že chorobu nie je ľahké identifikovať. Štúdie totiž ukazujú ťažkosti s testovaním človeka na výskyt čiernej plesne, konkrétne s odberom vzoriek tkaniva a nedostatočnou citlivosťou a presnosťou diagnostických testov. 

Súvislosť s koronavírusom

Odborníci naznačujú, že za zvýšeným výskytom čiernej plesne môže byť neodborné užívanie steroidov pri liečbe Covid-19. Na zmiernenie zápalu spôsobeného imunitnou reakciou tela, sa totiž v Indii používajú dva typy všeobecne predpisovaných steroidov – dexametazón a metylprednizolón.

Indické úrady nedávno varovali pred takouto samoliečbou, ktorá môže mať vážne škodlivé následky, podľa doktora Denninga aj napríklad zvýšené riziko vzniku čiernej plesne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok