Medveďa, ktorý usmrtil muža, nebude možné identifikovať. Vzorky z trusu sú znehodnotené

TA3 TASR
16.6.2021 17:50

Odborný zamestnanec Štátnej ochrany prírody SR a člen Zásahového tímu pre medveďa hnedého bol pripravený preskúmať miesto činu, kde došlo k útoku na 57-ročného muža. Nebol tam však prizvaný ani zo strany vyšetrovateľa a ani zo strany správcu lesa, ktorým je štátny podnik Lesy SR.

Medveďa, ktorý usmrtil muža, nebude možné identifikovať.  Vzorky z trusu sú znehodnotené
TASR/AP (ilu)

Konkrétne identifikovanie

Ministerstvo životného prostredia SR reagovalo, že vzorky DNA z trusu sú znehodnotené a nie je možné z nich identifikovať medveďa.

 Envirorezort v utorok informoval, že okolnosti zabitia 57-ročného muža medveďom v Liptovskej Lúžnej budú predmetom vyšetrovania. Experti ŠOP SR mali odobrať vzorky DNA z trusu zvieraťa, aby zistili druh a pohlavie jedinca. Výsledkom malo byť jeho konkrétne identifikovanie.

 "Práve podrobné a včasné preskúmanie tohto miesta mohlo vniesť do prípadu viac informácií. Zásahový tím v uplynulom období neevidoval problémy spôsobené medveďom v obci Liptovská Lúžna a jej okolí," hovoria ochranári.

Budú žiadať zverejnenie dôvodov

Rezort  v aktuálnom stanovisku poukázal, že ŠOP nie je účastníkom vyšetrovacieho konania. Pri menej závažných udalostiach, akými sú napríklad škody na včelstvách, býva k vyšetrovaniu privolaná. 

Envirorezort bude žiadať zverejnenie dôvodov, pre ktoré bolo bránené účasti expertov ŠOP pri vyšetrovacom konaní. "Táto udalosť preto podčiarkuje nutnosť posilniť spoluprácu medzi ŠOP SR a Políciou SR," uviedlo ministerstvo.

ŠOP pripomína, že medveď hnedý je chránený na základe smernice o biotopoch zo strany Európskej únie. To je dôvodom, prečo nie je možné riešiť ich stav kvótami na odstrel. "Reguláciu tak, ako sa doteraz robila poľovníkmi, je potrebné vnímať ako usmrtenie náhodne vybraných jedincov, ktoré však potenciálne riziko konfliktných stretov človeka s medveďom neznižuje," podotkli ochranári.

Prvý smrteľný stret

 Štátna ochrana prírody eviduje priemerne tri útoky medveďa na človeka ročne. Spravidla končia ošetrením, prípadne krátkou hospitalizáciou. Vo väčšine prípadov ide podľa ŠOP o prekvapené jedince na medveďa hnedého v bezprostrednej blízkosti ľudí, ktoré na prekročenú kritickú reagujú útokom.

V doline Banskô v Liptovskej Lúžnej našla polícia v pondelok (14. 6.) telo 57-ročného muža, ktorý zahynul po útoku medveďa. Potvrdila to aj pitva. V novodobej histórii Slovenska ide o prvý smrteľný stret medveďa s človekom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok