Plán obnovy s menšími nemocnicami neráta, financie by mali ísť tým koncovým

TA3
17.6.2021 06:00

Projekt Optimalizácie siete nemocníc je jednou zo zásadných reforiem vlády. Súčasťou zmien je rušenie tisícok lôžok, meniť sa má aj zaradenie viacerých nemocníc. Týka sa to aj Dolnokubínskej či Liptovskej nemocnice, ktoré by mali skončiť ako zariadenia najnižšej kategórie. Ako sa na reformu pozerajú experti z regiónov? Rozprávali sme sa s riaditeľkou odboru zdravotníctva žilinskej župy Silviou Pekarčíkovou.

nemocnica pacient koronavírus ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Nárok na dostupnú starostlivosť

Podľa Pekarčíkovej by mal byť pokles nemocničných lôžok ešte vyšší, podľa jej informácií ide až o 11-tisíc lôžok. "V prvom rade si treba uvedomiť, že pacient má nárok na dostupnú kvalitnú zdravotnú starostlivosť, kdekoľvek sa ocitne na Slovensku," zdôraznila Pekarčíková. Nie je preto také ľahké rušiť nemocnice.

Zámer stratifikácie nemocníc z roku 2014 mal podľa riaditeľky odboru zdravotníctva najskôr počítať s vytvorením siete akútnych nemocníc, ktorých počet vtedy stanovili na 44. "Následne nová reforma hovorí o 28 až 32 takýchto urgentných príjmoch," spresnila. 

Plán obnovy, ktorý vyčleňuje na zdravotníctvo 1,4 miliardy eur, podľa Pekarčíkovej neráta s menšími nemocnicami. Financie majú byť naliate do veľkých "koncových" nemocníc. "Je veľmi smutné, aby nemocnice, ktoré už prešli prvým stupňom transformácie, znížením počtu lôžok, náspedne doplatili na systém," hovorí. Potrebu dostatočného množstva lôžok bolo podľa nej vidieť najmä čase pandémie. Upozornila, že v nemocniciach sú ešte stále aj pacienti s ochorením Covid-19.

Reforma je nutná

Nemocnice na úrovni kraja nastavujú s vedomím, že nemôžu robiť "medicínu najvyššej ligy", ale na to sú podľa Pekarčíkovej práve koncové nemocnice. Nemocnice najvyššej úrovne, resp. koncové nemocnice, má Žilinský kraj v Martine, Žiline či v Ružomberku. Tie majú podľa Pekarčíkovej "najvyšší level" starostlivosti. 

Avšak aj bežné menšie nemocnice by podľa nej mali byť schopné robiť napríklad bežné operačné úkony ako operácia slepého čreva. Podľa Pekarčíkovej je momentálne veľmi dôležité urobiť reformu ambulantného sektoru a na týchto základoch pokračovať vyššie.

"Každý z nás si uvedomuje, že reforma je potrebná," hovorí Pekarčíková. Ide pritom reformu investícií do zdravotníctva alebo reformu v tom, ako má systém fungovať. "S tým, predpokladám, nemá problém nikto," myslí si.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok