Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prelomový povlak pre nočné videnie sa dá aplikovať na bežné okuliare

Prelomový povlak pre nočné videnie sa dá aplikovať na bežné okuliare
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z Austrálskej národnej univerzity (ANU) vyvinuli nový typ technológie nočného videnia, ktorá je prvou svojho druhu. Je vo forme ultratenkého povlaku a môže byť aplikovaný priamo na bežné okuliare, aby fungoval ako filter. Na premenu infračerveného svetla na obrázky, ktoré používateľ uvidí, stačí iba jednoduchý laser.

Prelomový povlak je založený na technológii nanokryštálov, na ktorej vedci z ANU pracujú už niekoľko rokov. Tieto drobné častice sú stokrát tenšie ako ľudský vlas a fungujú tak, že konvertujú prichádzajúce fotóny z infračerveného svetla na vysokoenergetické fotóny viditeľného spektra.

V roku 2016 sa tímu podarilo prvýkrát aplikovať jeden z týchto nanokryštálov na rovinu skla. Toto sa považovalo za prvý krok pri vývoji radu mnohých drobných kryštálov premieňajúcich fotóny, ktoré by spolu mohli vytvoriť povlak, ktorý mení spôsob, akým ľudské oko vníma svetlo. V rámci pokračovania tejto práce sa teraz vedcom podarilo vytvoriť prototypovú verziu tohto povlaku, ktorý je podľa nich ľahký, lacný a jednoducho sa vyrába.

Snímka z elektrónového mikroskopu ukazuje nový povlak pre nočné videnie.

Táto technológia je podľa vedcov schopná transformovať infračervené svetlo, ktoré je pre ľudské oko zvyčajne neviditeľné, a premeniť ho na obrazy, ktoré môžu ľudia jasne vidieť, a to dokonca aj na diaľku. Povlak tenší ako ľudský vlas pozostáva z kryštálov v nanometrovom meradle a je možné ho priamo aplikovať na okuliare, kde pôsobí ako filter, vďaka sa dá vidieť aj v tme.

Tím tvrdí, že povlak nevyžaduje žiadny zdroj energie, iba drobný laser, aký sa nachádza v laserovom ukazovadle, ktorý kombinuje nanokryštály s prichádzajúcim infračerveným svetlom. Týmto spôsobom povlak vytvára „viditeľné obrazy, ktoré je možné vidieť v tme“.

Dr. Rocio Camacho Morale viedla tím z ANU pri vývoji prelomového povlaku pre nočné videnie.

Ako zjavná aplikácia technológie sa javí vojenské použitie, kde by mohla nahradiť nemotorné okuliare na nočné videnie, ktoré sú náročné na výkon, ako aj podobné systémy používané políciou alebo bezpečnostnou službou. Vďaka svojej kompaktnej podobe si však tím predstavuje, že by sa ich technológia dala použiť aj na bežné okuliare a nájsť si tak každodenné použitie. Vďaka tomu by sa dalo napríklad bezpečnejšie jazdiť v noci alebo chodiť po tme domov.

Výskum bol publikovaný v magazíne Advanced Photonics.