V podchode na bratislavskom Trnavskom mýte pribudol život zachraňujúci prístroj

TA3 TASR
15.6.2021 20:55

V Bratislave v podchode na Trnavskom mýte v utorok nainštalovali automatický externý defibrilátor. Mestu Bratislava ho venovali operátori tiesňovej linky 155.

V podchode na bratislavskom Trnavskom mýte pribudol život zachraňujúci prístroj
FB Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby

Na život zachraňujúci prístroj prispeli operátori vo všetkých ôsmich krajských operačných strediskách. "Ak sa v prípade zastavenia krvného obehu použije AED do troch až piatich minút, šanca na prežitie sa zvyšuje až na 70 percent. Každou minútou nepodania pomoci však nádej na prežitie klesá," pripomenulo Operačné stredisko ZZS.

Dokáže ho použiť každý

To zároveň zdôrazňuje, že prístroj AED je navrhnutý tak, aby ho dokázal použiť každý, netreba naň medicínske vzdelanie. "Ak sa pri vás nachádza AED, operátor tiesňovej linky vás vyzve, aby ste ho použili. Nalepíte defibrilačné elektródy na odhalenú hruď pacienta a prístroj zdiagnostikuje srdce. 

Ak zistí, že nebije vôbec, vyzve záchrancu, aby začal kardiopulmonálnu resuscitáciu, mechanické stláčanie hrudníka. Ak srdce fibriluje, teda nepracuje správne, AED vyšle výboj, aby začalo správne pracovať. Nemôže sa preto stať, aby záchranca ublížil zachraňovanému. Prístroj vie, čo má urobiť," vysvetlilo Operačné stredisko ZZS.

Prístroje dokážu záchrancu navigovať, hlasové povely vydávajú v slovenčine alebo češtine.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok