Pečeň miluje cesnak, koľko a v akej forme?

15.6.2021 18:00

Pečeň hrá dôležitú úlohu pri metabolizme. Slúži na detoxikáciu organizmu, ako zásobáreň glykogénu, tvorbu plazmových bielkovín a tvorbu žlče. Pomáha udržiavať zdravý prietok krvi a krvný obeh, odbúravať živiny z potravín a distribuovať ich do tela. Zdravie pečene má preto vplyv na fungovanie celého tela.

Pečeň miluje cesnak, koľko a v akej forme?
Pixabay

Konzumácia cesnaku má výrazný vplyv na jej zdravie. 

Aktívne zložky cesnaku

Cesnak obsahuje zlúčeninu síry zvanú alliín, ktorá sa pri krájaní, drvení alebo mletí mení na účinnú látku alicín. Alicín je silný antioxidant, prírodné antibiotikum. Cesnak tiež obsahuje arginín, aminokyselinu dôležitú pre lepšiu elasticitu krvných ciev a selén, minerál dôležitý na zvýšenie účinku antioxidantov. Antioxidačné vlastnosti cesnaku bránia toxickým látkam filtrovaným pečeňou v prístupe k ďalším orgánom.

Znižuje hladinu cholesterolu

Pečeň si vytvára lipoproteín s veľmi nízkou hustotou (VLDL) čím uľahčuje pohyb tukov v krvi. VLDL hrá dôležitú úlohu pri metabolizme energie a tukov. Avšak vysoké hladiny môžu pečeň poškodiť a viesť k zvýšenému riziku srdcových chorôb. Pridanie cesnaku do každodennej stravy tieto tuky vyvažuje. 


trávenie pečeň Pixabay

Ochrana pred odpadmi a infekciou

Zdravá pečeň štiepi toxické chemikálie. Prírodné toxíny, ako je bilirubín je odpadový produkt metabolizmu červeného krvného farbiva hému produkovaného pečeňou zo zaniknutých červených krviniek a môže spôsobiť hepatitídu pečene. Požité toxíny, ako je napr. acetaminofén, voľne predajný prostriedok proti bolesti, môže tiež spôsobiť poškodenie pečene. Čerstvý cesnak obsahuje významné množstvo aminokyselín a antioxidačných zlúčenín, ktoré ju pomáhajú chrániť ako pred prírodnými, tak pred environmentálnymi toxínmi.

Denné dávky cesnaku

Pre optimálne zdravie pečene užívajte najmenej štyri strúčiky čerstvého cesnaku každý deň. Keď s ním varíte, pridávajte ho do jedla až na konci varenia a najlepšie nasekaný, aby si zachoval enzýmy a živiny. Aj cesnakové doplnky obsahujú rôzne množstvo účinných látok. Štandardizovaných 200 miligramov v tabletách cesnaku obsahuje 0,6 percenta alicínu a užíva sa obyčajne trikrát denne. Cesnak je prírodné riedidlo krvi. Pred použitím doplnkov sa určite poraďte s lekárom.

cesnak Pixabay
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok