Sagan bude jediným šprintérom Bory na Tour de France

TA3 TASR
15.6.2021 16:55

Slovenský cyklista Peter Sagan nechýba v nominácii tímu Bora-hansgrohe na Tour de France. Po dvojročnej odmlke sa na pretekoch predstaví aj britský cyklista Chris Froome.

Zabojuje o ôsmy zelený dres

Ďalší šprintér tímu Bora-hansgrohe Pascal Ackermann sa do finálnej osmičky nedostal. Lídrom nemeckej stajne pre celkové poradie bude Holanďan Wilco Kelderman.

Na najprestížnejšom trojtýždňovom etapáku bude štartovať aj Nemec Emanuel Buchmann, ktorý pre pád odstúpil v úvode tohtoročného Giro d'Italia. Tím dopĺňajú klasikár Nils Politt, víťaz etapy na Critérium du Dauphiné Lukas Pöstlberger, vrchár Patrick Konrad, talentovaný mladý debutant na Tour Ide Schelling a Saganov dlhoročný pomocník Daniel Oss.

Tridsaťjedenročný rekordér bodovacej súťaže Tour Sagan tak dostane šancu zabojovať o svoj ôsmy zelený dres. Prvýkrát ho však môže získať v rovnakom roku ako cyklámenový za triumf v rovnakej súťaži na Giro d'Italia.

"Tento rok sme sa nerozhodovali v žiadnom prípade ľahko. Emanuel Buchmann sa stal možnosťou pre štart iba minulý týždeň. Uvažovali sme, že vezmeme do tímu dvoch šprintérov, no veríme, že Pascal nemá momentálne požadovanú úroveň, aby mohol absolvovať premiéru na Tour.

Naším cieľom je etapové víťazstvo a top 5 výsledok v celkovej klasifikácii. V pamäti máme samozrejme aj zelený dres, ale to bude ťažký boj," vyhlásil podľa serveru Cycling News tímový manažér Bory Ralph Denk.

Froome sa nevie dočkať

Štvornásobný šampión najslávnejších pretekov na svete sa na francúzske cesty vracia v drese tímu Israel Start-Up Nation, účasť v predošlých dvoch ročníkoch mu prekazili zdravotné problémy.

"Po dvoch rokoch prichádza chvíľa, keď sa vraciam na Tour. Neviem sa jej dočkať," povedal 36-ročný veterán, ktorý prišiel o účasť na TdF v roku 2019 po hrozivom páde na Criterium du Dauphine. Vtedy jazdec Ineosu nezvládol náraz vetra a vo veľkej rýchlosti narazil do steny domu. Utrpel fraktúru pravej stehennej kosti, rebier a pravého lakťa. 

Po prvotnom ošetrení ho letecky prepravili do St. Étienne, kde sa podrobil niekoľkohodinovej operácii. V nemocnici ležal niekoľko týždňov, po návrate do súťažného kolotoča sa dlhý čas nedokázal dostať do starej formy. "Jeho skúsenosti sa nám môžu veľmi zísť. Chris už toho v kariére preskákal veľa, je štvornásobný víťaz Tour a môže byť pre náš tím veľmi užitočný," uviedol športový riaditeľ stajne Rik Verbrugghe.

Tohtoročná Tour odštartuje 26. júna v Breste, cieľ je tradične na Elyzejských poliach v Paríži (18. júla). Froome vyhral Tour v roku 2013 a potom trikrát za sebou v rokoch 2015-2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok