V máji bolo letných dní málo, v júni ich niekde zaznamenali už desať

TA3 TASR
15.6.2021 16:24

V máji zaznamenali meteorológovia iba pár letných dní. Počas 11 júnových dní ich bol dvojciferný počet. Vývoj počasia v týchto dvoch mesiacoch je podobnou reprízou toho, čo sa dialo na Slovensku v tomto období pred dvoma rokmi. Zhodnotil 23. týždeň Slovenský hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

horúčava teplo fontána 1140 px (SITA/Ján Slovák)
SITA/Ján Slovák

"Rozdiel medzi priemernou teplotou vzduchu poslednej dekády mája a prvej dekády júna bol priepastný," tvrdia meteorológovia. Poukazujú, že v Bratislave na Kolibe bol rozdiel viac ako sedem stupňov Celzia. Štandardne by mal tento rozdiel predstavovať necelé tri stupne Celzia.

V niektorých oblastiach už bolo 10 letných dní

Jún bol zatiaľ teplý v Holíči, v Kuchyni na letisku, v Moravskom Svätom Jáne, v Bratislave, Mlynskej doline a na letisku, v Slovenskom Grobe, v Gabčíkove, v Kráľovej pri Senci, v Jaslovských Bohuniciach, v Piešťanoch, v Žihárci, v Hurbanove, v Nitre, v Prievidzi a v Dudinciach. Od 3. júna do 13. júna bolo v týchto oblastiach desať letných dní.

Začína sa prejavovať sucho

Slovenský hydrometeorologický ústav uviedol, že začínajúce sucho sa nachádza takmer na siedmich percentách územia. V povrchovej vrstve je podľa meteorológov mierne až výrazne sucho najmä v západnej časti východného Slovenska. Aktuálne prevládajú na Slovensku normálne vlahové podmienky. Mierne sucho je v Bardejove, Medzilaborciach a Čaklove. Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Rimavskej Sobote, až okolo mínus 80 milimetrov. Deficit zrážok okolo mínus 70 milimetrov je aj vo Švedlári a Orechovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok