Mikulec zostáva vo svojej funkcii. Opozícii sa ho nepodarilo odvolať

TA3 TASR
16.6.2021 18:14

Minister vnútra Roman Mikulec ostáva vo funkcii. Poslanci ho v stredu na mimoriadnej schôdzi Národnej rady SR neodvolali. Mikulca podporilo zo 135 prítomných celkovo 72 poslancov, ktorí boli proti opozičnému návrhu.

 Za vyslovenie nedôvery ministrovi hlasovalo 53 poslancov, všetci z opozície. Desiati sa zdržali, medzi nimi boli aj šiesti poslanci za Sme rodina. Dvaja z hnutia nehlasovali, a to Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská. Hlasovaním poslanci ukončili mimoriadnu 31. schôdzu parlamentu.

Poďakoval sa poslancom

Mikulec poďakoval všetkým koaličným poslancom, ktorí ho v hlasovaní podporili. "Vážim si to, je to pre mňa ďalším záväzkom k tomu, aby som vykonával svoju prácu s najlepším vedomím a svedomím," dodal s tým, že posledné dva dni pre neho boli náročné. "Nespreneverím sa žiadnym veciam, ktoré mi chceli niektorí z opozície našiť," doplnil Mikulec. 

Odchod ministra vnútra z funkcie žiadala opozícia, schôdzu inicioval Smer-SD. Dôvodom boli podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

 V odôvodnení návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi opozícia píše o vyhľadávaní spolupracujúcich osôb v prebiehajúcich trestných konaniach s cieľom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Spočívať má v podávaní účelových, tzv. univerzálnych výpovedí proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie. 

"Existuje dôvodné podozrenie, že takéto konania, aktivity a osobné prepojenia môžu reálnym spôsobom ohrozovať bezpečnostné záujmy štátu, hospodárske záujmy a ústavne chránené piliere právneho štátu," skonštatovali opoziční poslanci.

Pochybnosti o situácii v silových zložkách mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby.  

Stretnú sa na júnovej schôdzi

Diskusia k návrhu na odvolanie šéfa rezortu vnútra trvala dva dni. Zapojilo sa do nej vyše 20 rečníkov. Medzi nimi boli aj viacerí ministri a premiér. Mikulec vystúpil v diskusii viackrát. Niekoľkokrát sa vyjadrili aj predkladatelia návrhu na jeho odvolanie.

Poslanci by sa mali zísť na rokovaní aj vo štvrtok (17. 6.), začať by sa mala plánovaná júnová schôdza parlamentu. Zákonodarcov na nej čaká viac ako 80 bodov programu. Medzi nimi sú napríklad zmeny v oblasti kolúznej väzby, zjednotenie financovania škôl, ale aj návrh na odoberanie benefitov príslušníkom komunistického režimu a ďalšie návrhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok