Globsec: Čaputová hovorila o dôležitosti poznania podstaty krízy a rešpektovaní pravidiel

TA3 TASR
15.6.2021 13:23

Aby sme úspešne uchopili krízu, musíme pochopiť jej podstatu. Zároveň je dôležité poznať pravidlá a rešpektovať ich. V neposlednom rade je dôležitá prevencia, ktorá môže do budúcnosti napomôcť pri riešení ďalších pandémií. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla na trojdňovej bezpečnostnej konferencii Globsec 2021 Bratislava Forum, ktorá sa v utorok začala v Bratislave.

Zuzana Čaputová 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Pripomenula tému konferencie, ktorou je obnova sveta s cieľom urobiť ho lepším. "Hovoriť o obnove však nestačí. Musíme hovoriť o hlbokých štrukturálnych zmenách," povedala a dodala, že tieto zmeny majú oveľa väčší rozsah ako súčasná zdravotná kríza.

Prezidentka pripomenula úsilie na úrovni EÚ a NATO a transatlantické partnerstvo s USA. Lídri členských krajín NATO sa na pondelkovom summite v Bruseli dohodli na smerovaní Aliancie v nasledujúcom desaťročí.

Pandémia podľa prezidentky ukázala naše silné stránky, ale odhalila aj naše slabiny. "Takisto nám ponúkla lekcie, z ktorých sa dá poučiť," povedala. Na úspešné zvládnutie akejkoľvek krízy je podľa prezidentky potrené najskôr si priznať jej existenciu a takisto mať spoločné chápanie sveta. Následne sú dôležité spoločné pravidlá. Tie majú odrážať spoločné hodnoty, ako demokraciu, slobodu, právny štát a práva menšín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok