Dvaja poslanci majú zelenú kartu, začalo sa Mikulcovo odvolávanie

TA3 TASR
15.6.2021 09:38

Predseda Národnej rady SR Boris Kollár otvoril mimoriadnu 31. schôdzu parlamentu. Minister vnútra Roman Mikulec má na nej čeliť odvolávaniu. Jeho odchod z funkcie žiada opozícia, schôdzu inicioval Smer-SD. Dôvodom sú podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

Prihlásilo sa 13 rečníkov

V pléne národnej rady sa začala diskusia k odvolávaniu ministra vnútra Romana Mikulca. Písomne sa do nej prihlásilo 13 rečníkov. Záujem o vystúpenie už prejavili aj viacerí ministri i premiér. V úvode schôdze prečítal odôvodnenie odvolávania Mikulca šéf Smeru-SD Robert Fico. S obhajobou následne vystúpil samotný minister.

Spomedzi 13 písomne prihlásených rečníkov je jeden za poslanecký klub. Dĺžka jeho rečníckeho času je teda 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu hovoriť najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút. "V prípade prerokovania návrhu na vyslovenie nedôvery členovi vlády dĺžka rečníckeho času tohto člena vlády nie je obmedzená," píše sa v rokovacom poriadku NR SR.

Predseda parlamentu Boris Kollár už informoval, že štyria členovia vlády vystúpia v diskusii ešte pred poslancami. Okrem Mikulca sa prihlásili do diskusie aj premiér Eduard Heger a minister financií Igor Matovič i vicepremiérka Veronika Remišová. Mimo poriadia tiež vystúpi podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

Obvinenia opozície

V odôvodnení návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi opozícia píše o vyhľadávaní spolupracujúcich osôb v prebiehajúcich trestných konaniach s cieľom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Spočívať má v podávaní účelových, tzv. univerzálnych výpovedí proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie.

Pochybnosti o situácii v silových zložkách mali vyplynúť zo správy Slovenskej informačnej služby. Šéf Smeru-SD Robert Fico chce na schôdzi prečítať správu SIS, ktorú mal poslancom predniesť predseda NR SR Boris Kollár na mimoriadnej schôdzi v neverejnom režime a ktorá sa týkala stretnutia špičiek štátu v budove SIS. Urobiť tak plánuje aj napriek hroziacim postihom.

Koaličné kluby a vláda už avizovali Mikulcovi podporu. Spomedzi koaličných poslancov majú mať však dvaja zelenú kartu. Šéf klubu Sme rodina a poslankyňa hnutia Adriana Pčolinská avizovali, že Mikulca nepodporia, pretože nemá ich dôveru. Premiér Eduard Heger reagoval, že hlasovanie koaličných poslancov za opozičný návrh na odvolanie člena vlády by bolo porušením koaličnej zmluvy.

"Existuje dôvodné podozrenie, že takéto konania, aktivity a osobné prepojenia môžu reálnym spôsobom ohrozovať bezpečnostné záujmy štátu, hospodárske záujmy a ústavne chránené piliere právneho štátu," skonštatovali opoziční poslanci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok