Ostro sledovaný súd v kauze Kuciak pokračuje. Kočner prišiel, Zsuzsová nie

TA3 TASR
15.6.2021 09:21

Najvyšší súd SR začal rozhodovať o odvolaniach v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Rieši odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj odvolanie obžalovaného Tomáša Szabóa.

Rozhoduje senát 2T v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková. Stály člen senátu Martin Piovartsy bol z rozhodovania vo veci na základe oznámenia svojej zaujatosti vylúčený. Nahradila ho Macejková. Na utorkové pojednávanie sa dostavili Marian Kočner a Tomáš Szabó. Alena Zsuzsová požiadala o konanie v jej neprítomnosti. Na verejnom zasadnutí sú prítomní dvaja prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek a Bohdan Čeľovský.

Súd na mieste sleduje aj redaktor televízie TA3 Jozef Šivák, podľa ktorého sú na súde prítomní aj rodičia novinára a jeho snúbenice. Okrem nich sa na pojednávanie akreditovalo asi 40 novinárov zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, čo svedčí o tom, že je tento súd mimoriadne sledovaný. Na začiatku pojednávania čítal predseda senátu rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu zo septembra 2020. Vyhlásenie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR sa očakáva popoludní.

Paluda po začatí verejného zasadnutia požiadal príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže, aby dali prítomným obžalovaným Marianovi Kočnerovi a Tomášovi Szabóovi dole z rúk putá a uvoľnili im aj nohy. Následne čítal správu o stave veci so zameraním na otázky, ktoré treba riešiť na verejnom zasadnutí. Prečítal aj dôvody obžalovania Kočnera, Szabóa a Zsuzsovej. Opísal tiež, ako malo dôjsť k vražde Kuciaka a Kušnírovej. Rovnako aj dôvody, prečo špecializovaný súd oslobodil Kočnera a Zsuzsovú spod obžaloby.

Podľa Špecializovaného trestného súdu mohla byť komunikácia medzi Kočnerom a Zsuzsovou prostredníctvom aplikácie Threema interpretovaná rôznym spôsobom. "Vylúčený nie je ani ten, ktorý súdu predostreli obžalovaní v rámci svojej obhajoby," opísal Paluda uvažovanie špecializovaného súdu. Ten v minuloročnom rozsudku uviedol, že nebol jednoznačne preukázaný úmysel Kočnera a Zsuzsovej niekoho usmrtiť.

Kočnera a Zsuzsovú súd oslobodil

Senát Špecializovaného trestného súdu oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Tomáša Szabóa súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Zároveň ho uznal za vinného z vraždy podnikateľa Petra Molnára z Kolárova.

Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová v septembri 2020 odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli Kočner a Zsuzsová obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Kočnera len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest päťtisíc eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov.

Marček a Andruskó sú právoplatne odsúdení

Pojednávanie s Marianom Kočnerom a spol. sa začalo v januári 2020. Senát špecializovaného súdu zložený z predsedníčky Sabovej a sudcov Ivana Matela a Rastislava Stieranku pojednával 22 dní.

Právoplatne sú v prípade vraždy Kuciaka a Kušnírovej odsúdení Miroslav Marček a Zoltán Andruskó. Za vraždu novinára, jeho snúbenice a podnikateľa Molnára dostal Marček 25-ročný trest odňatia slobody s maximálnym stupňom stráženia. Jeho prípad bol vylúčený na samostatné konanie. Andruskó uzavrel v kauze úkladnej vraždy dohodu. Dostal trest 15 rokov odňatia slobody v strednom stupni stráženia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok