Čaká sa na kľúčové rozhodnutie. V kauze Kuciak môže zasiahnuť aj ministerka

TA3
15.6.2021 08:10

Pozornosť médií aj verejnosti sa upriamuje na Najvyšší súd. Ten má rozhodnúť o odvolaniach v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

O odvolaniach má rozhodovať senát v zložení Peter Paluda, Dana Wänkeová a Ivetta Macejková. Verdikt Špeciálneho trestného súdu môžu potvrdiť alebo prípad vrátiť.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková na sociálnej sieti uviedla, že v prípade oslobodzujúceho rozsudku zváži podanie mimoriadneho opravného prostriedku. "Ak by aj došlo ku konečnému rozhodnutiu, fakt je, že je tu ešte mimoriadny opravný prostriedok, tzv. dovolanie, a ja ako ministerka spravodlivosti mám oprávnenie prostredníctvom neho istým spôsobom takéto konečné rozhodnutie zvrátiť," skonštatovala. Priznáva, že je dôležité, aby ako ministerka veľmi citlivo pristupovala k tomuto svojmu oprávneniu.

Senát Špecializovaného trestného súdu oslobodil na začiatku septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a Kušnírovej obžalovaných Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera. Tomáša Szabóa súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody.

Predsedníčka senátu Ružena Sabová vtedy odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, z ktorého boli obžalovaní, spáchali. Súd odsúdil Kočnera len za nedovolené ozbrojovanie, a to na peňažný trest 5000 eur alebo na náhradný trest väzenia na päť mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok