Sťažovanie sa je tichý zabijak vzťahu a vášne. Zmeňte prístup a udržíte si dlhoročný vzťah

TA3/zm
16.6.2021 08:00

Vytrácajúca sa romantika je jedným z najbežnejších problémov dlhoročných vzťahov. Zabíjajú ju nenápadné každodenné problémy, ktorým sa však dokážete vyhnúť.

Sťažovanie sa je tichý zabijak vzťahu a vášne. Zmeňte prístup a udržíte si dlhoročný vzťah
Pexels/Andrea Piacquadio

Možno aj vy nevedome zabíjate vášeň, preto by ste si mali dať pozor na sťažovanie sa či stereotyp. Zdanlivo nenápadné problémy, ktoré má každý pár, môžu pri dlhodobom pretrvávaní naštrbiť aj tie najpevnejšie zväzky.

Nespokojnosť a financie

Ak vaše rozhovory vyzerajú tak, že sa neustále na niečo sťažujete, potom niet divu, že sa zo vzťahu vytratí vášeň. Počúvať neustále, ako neurobil to a tamto, alebo debatovať nonstop o platení účtov a rozpočte nie je pre partnerstvo veľmi motivujúce.  

Finančné problémy stoja za množstvom rozpadov manželstiev. Možno nevyriešite stav svojho účtu, ale môžete zmeniť prístup k tomu, ako o rozpočte debatujete.

Rovnako na ženy vplýva, ak sa gro rozhovorov s ich polovičkou točí okolo varenia a detí. Nájsť spoločné konverzačné témy vám môžu pomôcť napríklad spoločenské hry, alebo večerné posedenie vo dvojici bez zapnutého televízora.   

Nuda a stereotyp

Po rokoch si partneri zvyknú na stereotypný život a vkradne sa medzi nich nuda. Do istej miery to zažívajú všetky páry, no ak nemáte ani raz zas čas spoločné impulzy, ktoré by dodali vzťahu iskru, pomaly ale isto ho zabíjate. 

Nemusíte si to spočiatku všimnúť, ale ak sa ohliadnete za povedzme posledným rokom a nenájdete nič, čím by ste vybočovali z bežného života, mala by vám začať blikať kontrolka. Nastavte si spoločne malé ciele, ktorými môže byť napríklad cestovanie alebo kultúrne zážitky či spoločnosť iných ľudí. Vzťah musíte pestovať, aby neupadol, inak to ubíja rovnako ženy ako aj mužov. 

Vo dvojici aj osamote

Každodennej rutine sa najjednoduchšie vyhnete tým, že budete mať zdravo vyvážený pomer medzi časom stráveným spoločne a časom určeným len pre vás. Väčšina párov si po rokoch nájde životný rytmus v extréme. Buď vo dvojici trávia príliš veľa chvíľ a nemajú od seba žiaden odpočinok, alebo naopak, naučia sa po rokoch fungovať vedľa seba, ale nie spolu.

Vo vzťahu tak môže nastať disharmónia a z toho, čo vám celé roky nevadilo, sa môže stať po čase veľký problém. Ak chcete vzťah udržať doprajte si pre vás netypické zážitky a situácie. Domasedi by mali vybehnúť na návštevu, pokojne za kamarátkou a pokojne len sama. Naopak, keď trávite večeri každý svojim osobitým programom, nájdite si aj nejaký spoločný.      

Buď vo dvojici trávite príliš veľa chvíľ a nemáte od seba žiaden odpočinok, alebo naopak, naučili ste sa po rokoch fungovať vedľa seba, ale nie spolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok