Ježíková v TA3: Čakáreň na Sputnik bude otvorená do konca júna

TA3
14.6.2021 21:03

Zdravotnícki pracovníci sú po posledných mesiacoch vyčerpaní a potrebujú oddych. Ako uviedla v Téme dňa štátna tajomníčka Jana Ježíková, ministerstvo bude monitorovať nemocnice a požiadajú ich o návrh plánu, ako sa budú "vypúšťať" čakacie zoznamy na odložené operačné zákroky.

20210614_tema_dna_5.jpg
TA3

 "Teraz nás čaká naozaj ťažké obdobie," podotkla. O výške platov zdravotníkov už vedú diskusie so zdravotníckymi odbormi.

Počet zaočkovaných je podľa nej momentálne "krásny", a na Slovensku podali vakcínu už obrovskému počtu ľudí. V prípade, ak by prišla ďalšia vlna, bude očkovanie uľahčovať budúcnosť lekárov. Ako uviedla, pri očkovaní postupne prechádzajú viacerými fázami. Najskôr sa začalo očkovať v nemocniciach, potom sa začali rozvíjať veľkokapacitné miesta, a teraz už fungujú mobilné očkovacie jednotky. Momentálne máme podľa nej viac ako 100 očkovacích miest po celom Slovensku. Ponúknuť očkovanie svojim zamestnancom môžu už i zamestnávatelia. 

Ministerstvo chce zverejniť tento týždeň výzvu aj na očkovanie u všeobecných lekárov. Doteraz to podľa nej nemohli robiť, pretože na vakcíny bol prísny skladovací mrazový reťazec. Dnes sa podľa Ježíkovej skladovacie podmienky pre vakcíny Pfizer zmenili, a "je možné držať ich v klasickej chladničkovej teplote 30 dní". Všeobecný lekár má úzku linku na svojich pacientov, pripomenula Ježíková.

Zásobovať všeobecných lekárov vakcínami pomôžu lekárne, ktoré podľa Ježíkovej veľmi s dodávkami pomáhajú. Dostupná očkovacia látka do ambulancií, ktorou by mali očkovať všeobecní lekári, je od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Moderna je podľa nej "citlivá na pohyb" a vakcíny od AstraZeneca má Slovensko "málo" a neponúka sa prvoočkovancom. Pri vakcíne od Johnson & Johnson zase nie je zásobovanie stabilné, uviedla. Ak bude chcieť pacient inú vakcínu, mal by sa k tomu vyjadriť lekár, či pacientovi konkrténu vakcínu odporúča.

V tejto súvislosti tiež povedala, že čakáreň na ruskú vakcínu Sputnik bude otvorená len do 30. júna 2021. Je to posledný termín, kedy je možné sa prihlásiť na očkovanie touto látkou. Dôvodom je podľa Ježíkovej expirácia Sputnika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok