Čaputová sa na summite NATO stretla s Bidenom. Ocenil pokrok Slovenska

TA3 TASR
14.6.2021 18:55

Americký prezident Joe Biden ocenil pokrok, ktorý Slovenská republika v poslednom čase dosiahla. Uviedla to prezidentka Zuzana Čaputová po skončení summitu EÚ v Bruseli, kde sa prvýkrát osobne stretla s novým šéfom administratívy USA.

Čaputová sa na summite NATO stretla s Bidenom
Twitter.com/Zuzana Čaputová

Prezidentka pripomenula, že summit je okrem oficiálnych rokovaní dobrou príležitosťou aj na rôzne bilaterálne rozhovory lídrov, pričom ocenila, že sa jej podarilo hovoriť s Joeom Bidenom. "Hovorili sme o dôležitosti hodnôt, ktoré nás spájajú a ktoré zdieľame. Sú to hodnoty demokracie a právneho štátu. Informovala som ho o reformách, ktoré sa na Slovensku konajú a Biden ocenil pokrok, ktorý Slovenská republika dosiahla," opísala Čaputová uvedené stretnutie.

Celková atmosféra rokovaní summitu bola podľa nej veľmi dobrá, pričom viacerí jej kolegovia ocenili, že Biden neodišiel hneď po svojom vystúpení, ale so záujmom si vypočul aj príhovory ostatných lídrov. "Bolo viackrát zdôraznené, že jeho (Bidenovo) zvolenie je zároveň aj návrat k hodnotám, ktoré on osobne predstavuje a je to aj predpoklad upevnenia vzťahov v rámci Severoatlantickej aliancie," uviedla Čaputová.

"Treba povedať, že občania Ruska nie sú hrozbou pre žiadneho zo spojencov. Ako hrozba sú vnímané niektoré kroky (ruského) politického vedenia," povedala prezidentka po summite.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) a Zuzana Čaputová TASR/AP

Lídri 30 krajín Severoatlantickej aliancie hovorili o budúcnosti tohto zoskupenia v kontexte zmien, ktorým Aliancia v súčasnosti čelí, a dohodli sa výhľadovo pozrieť na to, kde by malo byť NATO o desať rokov. Výsledkom týchto snáh bude nová strategická koncepcia, ktorú lídri prijmú na budúci rok na summite NATO v Madride. Uviedla to Čaputová po skončení summitu NATO v Bruseli. 

Lídri členských krajín Aliancie podľa nej vyslali dôležitý signál o jednote transatlantickej komunity, o tom, že toto partnerstvo je pevné a silné a založené na hodnotách právneho štátu, demokracie a rešpektu k ľudským právam. "Naša odolnosť sa začína doma, našimi inštitúciami, našim rešpektom k demokratickým hodnotám," uviedla Čaputová v súvislosti so svojím vystúpením na summite.

Hrozba dezinformácií a propagandy

Lídri podľa jej slov hovorili o súčasných výzvach, ktoré zdôraznila aj pandémia koronavírusu: o hrozbe dezinformácií a propagandy či o potrebe chrániť kritickú a informačnú infraštruktúru. Prezidentka spresnila, že predmetom rokovaní boli aj aktivity Ruska a Číny. "Treba povedať, že občania Ruska nie sú hrozbou pre žiadneho zo spojencov. Ako hrozba sú vnímané niektoré kroky (ruského) politického vedenia. Panuje zhoda na tom, že s Ruskom máme záujem viesť dialóg. Máme záujem na konštruktívnych a predvídateľných vzťahoch," uviedla.

Obavy NATO súvisiace s Čínou sa podľa nej týkajú najmä nových technológií, ako aj možnej závislosti spojencov od čínskych technológií. Účastníci summitu podľa prezidentky potvrdili aj politiku otvorených dverí pre ašpirácie krajín, ktoré sa chcú stať členmi tohto zoskupenia, pričom sa hovorí o Gruzínsku a Ukrajine. 

Čaputová dodala, že z nevojenských tém sa na summite hovorilo o vytvorení vlastného mechanizmu na podporu inovácií, vývoja a výskumu, čo je oblasť kde prezidentka vidí príležitosti aj pre slovenské firmy, start-upy, vedcov a výskumníkov. Upozornila tiež, že členské štáty NATO ako novú hrozbu vnímajú klimatické zmeny, ktoré majú dopad aj na bezpečnostnú oblasť. Preto bola časť diskusií zameraná aj na to, ako znížiť vplyvy činností NATO na životné prostredie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok