Fitnes tip: Môžete robiť brušáky, ak máte nadváhu?

14.6.2021 18:00

Je všeobecne známe, že fyzicky aktívni ľudia sú zdravší a majú oveľa menšie riziko vzniku chronických chorôb bez ohľadu na ich hmotnosť. No niektoré cviky môžu byť pre ľudí s nadváhou príliš bolestivé alebo fyzicky nepohodlné. Dobrou správou je, že existujú spôsoby, aby si aj obéznejší mohli vychutnať výhody fitnes a lepšieho zdravia.

Fitnes tip: Môžete robiť brušáky, ak máte nadváhu?
Pexels

Koľko cvičenia treba?

Jednoduchá matematika hovorí o 30 minútach cvičenia päť dní v týždni. Pre začiatočníka s nadváhou sa to môže javiť veľa a odstrašujúco. Je však dôležité, aby ste toto odporúčanie považovali za cieľ, na ktorom môžete pracovať. Ak tento týždeň fyzicky nedokážete dokončiť 30 minút cvičenia, urobte aspoň to, čo je vo vašich silách, časom to zvládnete. Na začiatku nezáleží na dĺžke tréningu, ale na tom, aby ste robili to, čoho ste schopní. Aký druh cvičenia skúšať s nadváhou? Vyskúšajte niečo, čo vás baví. Je oveľa pravdepodobnejšie, že pri tom aj zostanete. Tu sú aktivity, ktoré by ste sa mohli pokúsiť zaradiť do vašej fitnes rutiny, aby ste si nepoškodili kĺby. 

cvicenie obezita Pexels

Chôdza

Jedným z najefektívnejších spôsobov chudnutia je začať proste viac chodiť. Nielen, že je chôdza zadarmo, je to cvičenie, ktoré môžete vykonávať takmer kdekoľvek, vnútri na páse, alebo vonku. Pre morbídne obéznych ľudí môže byť chôdza náročná. Kráčajte preto pomaly. Spálite kalórií dosť, pretože vyvíjate viac energie na pohyb tela ako štíhli.

Vodný aerobik

Cvičenie vo vode má hneď niekoľko výhod. Voda robí prirodzenú oporu tela, vďaka čomu sa cítite ľahší. Znižuje tiež nežiaduci vplyv na vaše kĺby, čo znamená, že bolesť, ktorú môžete cítiť pri pohyboch na zemi v bedrách alebo kolenách, prakticky neexistuje, keď stojíte vo vode.

Stacionárny bicykel

Stacionárny bicykel v čiastočne sklopenej polohe pri jazde je najlepšia voľba. Väčšine obéznym chýba silné brušné svalstvo a celková sila jadra, čo sťažuje sedenie na stojatom stacionárnom bicykli. „Ležiace“ bicykle menej zaťažujú dolnú časť chrbtice, čo je častý problém u ľudí, ktorí majú nadváhu.

Tip: Keď sa vám zlepší kondícia, budete milo prekvapení, aké nové možnosti cvičenia sa vám otvoria.

aquagym Pixabay

Brušáky sú zbytočné

Väčšina morbídne obéznych má najviac viscerálneho tuku okolo brucha. Ide o vnútrobrušný tuk, ktorý obklopuje vnútorné orgány. Samozrejme, plus podkožný tuk, ktorý robí okolo tela tú celkovú masu. Aj preto majú s cvičením, akým je sed-ľah problémy. Sú skutočne brušáky na formovanie tehličiek na bruchu najpotrebnejšie? Je to jeden z najtvrdohlavejších mýtov o cvičení! Tehličky si vyrábame v kuchyni, nie vo fitku.  Výsledkom nadmerného cvičenia brušných svalov je skôr bolesť v krížoch ako „bochníky“. 

Ani sto brušákov denne vám nezmení telo. Nebudete vidieť brušné svaly, ak vám v ceste stojí hrubý telesný tuk. Musíte si hlavne ustriehnuť svoju stravu, čo je číslo jeden pri chudnutí. Akonáhle schudnete správnym jedálničkom, objaví sa obrys brušných svalov, ktoré máme uložené veľmi hlboko. Potom už je základom tvrdý tréning.

Témy: Nadváha
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok