Šéf policajnej inšpekcie Adrián Szabó bude stíhaný väzobne

TA3 TASR
14.6.2021 13:38

Obvinený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby Adrián Szabó bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom senát Najvyššieho súdu SR na svojom verejnom zasadnutí. Sťažnostný súd tak zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý Adriána Szabóa 5. júna nezobral do väzby.

Podľa senátu NS SR je obava, že by mohol ovplyvňovať svedkov, teda je naplnený dôvod kolúznej väzby. Vo väzbe bude Szabó v Ústave na výkon väzby v Bratislave. V prípravnom konaní je potrebné vypočuť ešte ďalších svedkov a konfrontovať Adriána Szabóa s priamym svedkom, spoluobvineným Bernardom Slobodníkom.

Szabóa eskortovali priamo zo súdnej siene príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže do väzby. NS SR neprijal teda ani písomný sľub a ani dohľad probačného úradníka. 

Lipšic navrhoval väzbu

"Domnievam sa, že materiálna podmienka väzobného stíhania je dôvodná,“ povedal Lipšic. Spochybňovanie svedka Bernarda Slobodníka podľa Lipšica nie je korektné a je nenáležité. Dvojica mala dobrý vzťah. „Adrián Sz. je stále vo svojej funkcii, aj keď ju má pozastavenú, a je predpoklad kolúzneho správania.

 Navrhujem, aby sťažnostný súd zrušil napadnuté uznesenie ŠTS a vzal obvineného Adriána Sz. do väzby. Zároveň svojím samostatným výrokom rozhodol, že väzba sa nenahrádza probačným úradníkom, sľubom a ani inými opatreniami,“ uviedol vo svojom záverečnom návrhu Lipšic.

Zneužívanie právomoci

Bývalého riaditeľa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka a bývalého funkcionára NAKA Mariána Kučerku stíhajú pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

NAKA zadržala Szabóa 3. júna. Celkovo obvinila troch ľudí. Korupčná trestná činnosť mala spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne v hodnote 20.000 eur. Úplatky mal dostať od Slobodníka. Ten je jediným priamym svedkom v prípade.

Vláda minulý týždeň navrhla Výboru Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, aby prijal odporúčanie na odvolanie Szabóa V prípade, že výbor odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok