Nobelovu cenu mieru prevezme trio Barroso-Schulz-Van Rompuy

SITA
17.10.2012 21:40

Nobelovu cenu mieru udelenú Európskej únii prídu v decembri prevziať traja najvyšší predstavitelia 27-členného bloku. Do Osla tak po medailu, diplom a šek prídu predseda EK José Manuel Barroso, predseda EP Martin Schulz a stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy.

Nobelovu cenu mieru prevezme trio Barroso-Schulz-Van Rompuy
SITA

V stredu večer to potvrdil výkonný orgán únie. Nepotvrdili sa tak úvahy o vyslaní zástupcu z každej jednej krajiny EÚ. Čo však únia s odmenou v hodnote osem miliónov švédskych korún, v prepočte asi 930-tisíc eur, urobí, známe nie je.

Nórsky Nobelov výbor v piatok udelil EÚ cenu založenú švédskym vynálezcom dynamitu Alfredom Nobelom za dlhodobé zásluhy na zjednocovaní kontinentu, šírení mieru a zabezpečovaní stability. Paradoxom zostáva, že Nórsko nie je členom Európskej únie, do ktorej jeho obyvatelia vstúpiť odmietajú.

Európska únia oficiálne vznikla v roku 1993 na základe Maastrichtskej zmluvy. Jej základy však položilo šesť krajín ešte v roku 1952, keď vzniklo Európske spoločenstvo pre uhlie a oceľ (ESUO) a z neho o šesť rokov rok neskôr aj Európske hospodárske spoločenstvo (EHS). Dnes má EÚ 27 členov, v ktorých dokopy žije viac ako 500 miliónov obyvateľov. Blok v súčasnosti funguje na základe Lisabonskej zmluvy z roku 2009.

Hlavnými orgánmi sú Európsky parlament, Európska komisia a Európska rada. Blok má aj svoj súdny dvor a vlastnú centrálnu banku. K najväčším úspechom EÚ sa radí vytvorenie spoločnej menovej únie, ktorá však momentálne zápasí s dlhovou krízou, a vznik zóny voľného pohybu osôb a tovarov známej ako schengenský priestor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok