Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aspirín pomáha trávam s rastom na rekultivovanej pôde

Aspirín pomáha trávam s rastom na rekultivovanej pôde
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pri rekultivácii bývalej priemyselnej alebo poľnohospodárskej pôdy do jej prirodzeného stavu je dôležité obnoviť pôdne rastliny, ako sú pôvodné trávy. Podľa novej štúdie prídavok z aspirínu pomáha týmto trávam lepšie rásť.

Liečivo, ktoré poznáme ako aspirín, je v skutočnosti syntetická forma prírodnej zlúčeniny nazývanej kyselina salicylová, ktorá sa nachádza v kôre vŕby a v iných rastlinách. Predchádzajúce štúdie preukázali, že zvyšuje odolnosť proti stresu u poľnohospodárskych plodín, ako sú paradajky, a zvyšuje ich odolnosť.

Vedci z austrálskej Curtinovej univerzity sa nedávno rozhodli zistiť, či bude mať táto zlúčenina podobný účinok aj na divoké rastliny. Za týmto účelom pokryli semená troch pôvodných tráv - Austrostipa scabra, Microlaena stipoides a Rytidosperma geniculatum - „veľmi nízkymi koncentráciami“ kyseliny salicylovej.

Niektoré z tráv, ktoré boli vypestované zo semien obalených kyselinou salicylovou.

Následné testy sa uskutočnili na farme v štáte Západná Austrália, v regióne, kde sa všetky tri trávy vyskytujú prirodzene. V porovnaní s kontrolnými plodinami pestovanými z nepotiahnutých semien sa zistilo, že miera prežitia a rastu sadeníc vypestovaných z potiahnutých semien boli výrazne vyššie.

Je potrebný ďalší výskum na testovanie kyseliny salicylovej ako povlaku na iných voľne žijúcich druhoch rastlín s cieľom zlepšiť odolnosť rastlín voči suchu, extrémnym teplotám, slanosti, patogénom a herbicídom. Vedci tvrdia, že okrem toho by sa poťahovanie kyselinou salicylovou, v kombinácii s ďalšími prospešnými zlúčeninami, malo testovať na širšom spektre druhov rastlín používaných pri rekultivácii, pretože ich spoločný vplyv na klíčenie, vzchádzanie, rast a ustálenie rastlín by mohol zlepšiť úspešné nasadenie natívneho semena do degradovanej pôdy.

Výskum je opísaný v článku, ktorý bol nedávno publikovaný v magazíne PLOS ONE.