Českí futbalisti porazili v Glasgowe škótsku reprezentáciu

TA3 TASR
14.6.2021 13:00

Škótska futbalová reprezentácia nastúpila v pondelok na prvé stretnutie na vrcholných podujatiach po 23 rokoch a podľahla súperovi z Česka.

Českí futbalisti porazili v Glasgowe škótsku reprezentáciu
TASR/AP

Škótsko - Česko 0:2

D-skupina:
Rozhodcovia: Daniel Siebert - Jan Seidel, Rafael Foltyn (všetci Nem.)
Škótsko: Marshall - Hendry, Hanley, Tierney - O’Donnell, McTominay, McGregor, McGinn, Robertson - Dykes, Adams
Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil, Souček, Král, Masopust, Darida, Jankto - Schick

Osemfinálová odveta sa síce uskutočnila na ďalšom glasgowskom štadióne Ibrox, ale v českej nominácii figurujú až piati hráči Slavie, do škótskeho výberu sa dostali dvaja futbalisti Rangers. V zápase EL utrpel po faule zranenie hlavy hosťujúci brankár Ondřej Kolář a necestoval ani na EURO.

Rasistická urážka

O záverečný turnaj prišiel aj obranca Ondřej Kúdela, ktorý dostal od disciplinárky Európskej futbalovej únie desaťzápasový dištanc za rasistickú urážku. Portál idnes.cz pripomenul, že zlú krv vyvolal už súboj medzi Škótskom a Českom v septembri 2011. V priamej konfrontácii o druhé miesto v kvalifikačnej skupine a postup na ME potrebovali Škóti zvíťaziť. Viedli 2:1, keď minút pred koncom Jan Rezek nafilmoval pád v šestnástke. 

Holandský rozhodca Kevin Blom nariadil jedenástku, Česi ju premenili a zaistili si remízu 2:2, ktorá im vyhovovala. "Hanba, hanebný pád, zločin sa vypláca," zúrili vtedy Škóti, no vlani na jeseň sa tímy stretli dvakrát v Lige národov a tieto zápasy sa obišli bez podobných incidentov. Otázne je, ako na rivalitu mužstiev zapôsobil udalosti z klubovej úrovne. "Samozrejme, že prípad Ondřeja Kúdelu vnímajú všetci v tíme. Boli by sme radi, keby mohol byť s nami. Motivácia na duel so Škótskom na tom nestojí ani nepadá, prevláda športová stránka. Je to dôležité stretnutie a ak chceme hrať o postup, potrebujeme ho zvládnuť," povedal asistent českého trénera Jiří Chytrý pre idnes.cz.

Chceli hrať bližšie

Česi skúmali aj možnosti, či by sa nemohol zápas presunúť mimo Britských ostrovov: "Hovorili sme o tom, ale počítame s tým, že hráme v Hampden Parku. Tá otázka sa riešila, iba kvôli fanúšikom, je pre nich komplikované dostať sa na zápas. Dúfam, že sa nemáme čoho obávať, nevieme o žiadnej príčine, ktorou sme mohli naštvať škótskych priaznivcov. Vieme, že došlo k incidentu, ale rasistický podtext, okolo ktorého sa všetko, nebol preukázaný. My sa na ME sústredíme len na náš výkon. Nezdá sa mi, že by súboj sprevádzala konfrontačná atmosféra z našej alebo škótskej strany." 

Pre hrozbu karantény majú Česi hlavný tábor v Prahe a na stretnutia cestujú na otočku. S mužstvom už pre zranenie nie je brankár Jiří Pavlenka, pripojil sa Tomáš Koubek, ale chytať zrejme bude Tomáš Vaclík.

Podarí sa im zanechať stopu?

Česko postúpilo na ME priamo z druhého miesta v kvalifikačnej A-skupine. Škóti sa na svoj prvý veľký turnaj od MS 1998 prebojovali cez C-divíziu play off, keď v jedenástkových rozstreloch vyradili Izrael aj Srbsko. "Úvodné vystúpenie udá tón celého šampionátu. Musíme začať najlepšie, ako to bude možné. Nie sme tu iba v úlohe štatistov, chceme na turnaji zanechať našu stopu," vyhlásil škótsky obranca Scott McKenna na oficiálnom webe UEFA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok