Trojka sa dohodla s Gréckom na ďalších úsporných opatreniach

TASR
17.10.2012 20:18

Medzinárodní veritelia dokončili v Aténach rokovania s gréckou vládou. Takzvaná Trojka, zložená z Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a MM, sa dohodla s vládou na väčšine úsporných a reformných opatrení, ktoré musia Atény zrealizovať výmenou za finančnú pomoc.

Trojka sa dohodla s Gréckom na ďalších úsporných opatreniach
SITA

Pozitívne hodnotenie úsilia Atén je nevyhnutnou podmienkou pre pokračovanie finančnej pomoci. Gréci už netrpezlivo očakávajú ďalšiu časť vo výške 31,5 miliardy eur z druhého záchranného balíka. Krajina, ktorej hrozí platobná neschopnosť, je plne závislá od finančnej pomoci štátov eurozóny a MMF. Grécko v prípade zastavenia pomoci skrachuje a zrejme bude donútené opustiť eurozónu.


Nemecko chce obmedziť prístup Atén k peniazom z finančnej pomoci

Nemecko chce v prípade finančnej pomoci pre Grécko pritiahnuť opraty. Berlín plánuje Aténam zamedziť, aby mohli voľne narábať s peniazmi, ktoré dostanú od medzinárodných veriteľov. Tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké koaličné kruhy uviedla, že Berlín sa usiluje spojiť vyplatenie ďalšej časti zo záchranného úveru so sprísnením kontrolných mechanizmov.

Malo by vzniknúť zvláštne konto, kam budú prevedené peniaze zo záchranného úveru. Grécka vláda by k peniazom nemala prístup. "Chceme riešenie, ktoré vydrží," uviedol zdroj z nemeckej koalície. Berlín potvrdil, že chce udržať Grécko v eurozóne. Cieľom je, aby Atény nemohli používať peniaze zo záchranného úveru podľa vlastných predstáv.

Peniaze z finančnej pomoci sa majú používať prednostne na obsluhu dlhu. Ak Atény nevystačia s peniazmi, samotné budú musieť zaplátať dieru. Požiadavka Berlína zároveň signalizuje, že Atény v novembri skutočne dostanú ďalšiu tranžu vo výške 31,5 miliardy eur zo záchranného úveru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok