Eriksena zradilo srdce počas hry. Môžete dostať infarkt aj v spánku?

14.6.2021 09:00

Koniec prvého polčasu zápasu EURO 2020 medzi Dánskom a Fínskom nám ukázal jeden z mnohých nepríjemných momentov vrcholového športu, ktorý sa tentoraz neskončil tragicky. Futbalista Christian Eriksen utrpel na ihrisku zástavu srdca.

Eriksena zradilo srdce počas hry. Môžete dostať infarkt aj v spánku?
EURO 2020

Zdravotníkom sa podarilo priviesť hráča k vedomiu vďaka rýchlej resuscitácii. Čo mohlo stáť za kolapsom Eriksena? Špekuluje sa o bližšie nešpecifikovanej poruche srdcového rytmu, ktorá môže vyvolať infarkt. 

Maďarský futbalista Miklós Fehér také šťastie nemal. Dňa 25. januára 2004 odohral svoje posledné stretnutie. Zomrel na následky zástavy srdca počas futbalového zápasu medzi Benfikou Lisabon a Guimarãesom, keď sa v bolestiach predklonil a spadol na zem. Záchranári mu už nevedeli pomôcť. A nebol, bohužiaľ, jediný. Futbalová história pochovala na trávniku už veľa profesionálnych športovcov.

Spoznajte symptómy

Či už ste bdelí alebo spíte, športujete alebo oddychujete, môže u vás dôjsť k infarktu. V jeho priebehu praskne tukový plát v stene tepny, ktorá vyživuje srdce. Krvné doštičky, ktoré sa ukladajú na poškodené miesto tepnu upchajú a zastavia tak tok krvi. Je možné, že máte príznaky srdcového infarktu, ale označíte ich ako nevysvetliteľnú únavu, úzkosť alebo natiahnutý sval. Tieto príznaky môžu trvať aj niekoľko dní. Nie každý infarkt vyzerá rovnako. Bolesť na hrudníku, aj keď je najbežnejším a najznámejším znakom srdcového infarktu, sa nemusí vždy vyskytnúť.

Tip: Prestať fajčiť je jedna z najrýchlejších možností, ktoré môžete urobiť pre zdravie.

spanok Pexels

Smrť v spánku

Srdce je sval a dokáže nás zradiť a to aj v čase, keď nie sme na prvú pomoc pripravení. V spánku! V závislosti od typu a intenzity príznakov srdcového infarktu sa naň človek môže, ale aj nemusí prebudiť. Existujú tzv. tiché infarkty, ktoré pacient nemusí nutne cítiť, dokonca ani žiadne nepohodlie na hrudníku. Ak sa zobudíte s niektorým z nasledujúcich príznakov, volajte záchranku:

  • Bolesť na hrudníku
  • Lapanie po dychu
  • Nevoľnosť a zvracanie
  • Bolesť alebo nepríjemné pocity v oblasti čeľustí, ramien, krku, rúk, chrbta 
  • Točenie hlavy alebo závraty
  • Studený pot

infarkt Pexels

Ste v rizikovej skupine?

U niektorých ľudí je pravdepodobnosť infarktu vyššia ako u iných. Patria sem fajčiari, konzumenti nezdravej stravy s vysokým obsahom nasýtených tukov a sodíka. Ľudia, ktorí vedú sedavý životný štýl, necvičia, ako aj osoby s vysokým krvným tlakom, vysokým cholesterolom a hladinou cukru v krvi v dôsledku cukrovky. Rizikovým faktorom je tiež rodinná anamnéza srdcových chorôb.

Pozitívne zmeny

Existuje veľa preventívnych opatrení, ktoré môžeme urobiť, aby sme znížili riziko srdcového infarktu. Jedzte napr. zdravú stravu. Naservírujte si na tanier čerstvú zeleninu s chudým mäsom a vyberajte si celozrnné potraviny, čo najmenej tých spracovaných. Obmedzte pridané cukry, soľ a nasýtené tuky. 

Tip: Majte vždy po ruke nakrájanú zeleninu, keď sa chcete niečím malým občerstviť. Prejdite na nízkotučné verzie obľúbených mliečnych výrobkov.

zelenina Pexels

Hýbte sa

Odstráňte riziko spojené so sedavým životným štýlom a začnite sa viac hýbať. Začnite prechádzkou po okolí a nájdite si miestnu školskú dráhu na behanie. Ak nemôžete behať, aspoň viac kráčajte a každý deň o niečo ďalej a dlhšie. Postupne zvyšujte úroveň fyzickej aktivity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok