Júnová schôdza národnej rady by sa mala začať po odvolávaní Mikulca, má vyše 80 bodov

TA3 TASR
13.6.2021 09:47

Úprava podmienok a trvania väzby, zjednotenie financovania škôl a školských zariadení v regionálnom školstve, obmedzenie doby platnosti zbrojnej licencie či odoberanie benefitov predstaviteľom komunistických režimov. Aj týmto témam sa majú venovať poslanci Národnej rady SR na júnovej schôdzi parlamentu.

Júnová schôdza národnej rady by sa mala začať po odvolávaní Mikulca, má vyše 80 bodov
TASR/Pavel Neubauer

Návrh programu 32. schôdze parlamentu obsahuje vyše 80 bodov. Rokovanie je zatiaľ naplánované na utorok (15. 6.). Začať by sa malo po mimoriadnej schôdzi, na ktorej má odvolávaniu čeliť minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Kolúzna väzba

Vládna novela Trestného poriadku z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) má upraviť oblasť väzby. Ak nie je preukázané kolúzne správanie obvineného, základná dĺžka trvania kolúznej väzby by mohla byť päť mesiacov, pričom návrh ráta aj s výnimkami. Zmenou má byť i zavedenie obligatórneho súdneho preskúmavania možnosti nahradiť väzbu inštitútmi náhrady väzby. 

V programe je aj novela Trestného poriadku z dielne Petry Hajšelovej (Sme rodina), ktorá sa rovnako týka kolúznej väzby. Očakáva sa, že poslankyňa návrh stiahne, keďže medzi Kolíkovou a šéfom Sme rodina Borisom Kollárom došlo k dohode.

Dofinancovanie škôl

Definitívne by malo plénum rozhodnúť o zjednotení dofinancovania škôl a školských zariadení v regionálnom školstve do pôsobnosti Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Ráta s tým novela zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Ministerstvo školstva ozrejmilo, že v súčasnosti časť škôl a školských zariadení riadi a financuje rezort školstva a časť rezort vnútra.

Predstavitelia komunistického režimu

V druhom čítaní je i návrh na zníženie dôchodkov predstaviteľom bývalého komunistického režimu a niekdajších bezpečnostných zložiek. Poslanci by mali definitívne rozhodnúť aj o poskytnutí jednorazového príplatku účastníkom národného boja za oslobodenie vo výške 630 eur.

Poslanecké novely

V prvom čítaní je viacero poslaneckých noviel. Napríklad úprava oblasti dodávania LPG vyplývajúca z novely zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, posilnenie právomoci generálneho tajomníka služobného úradu vo vzťahu k vedúcim zamestnancom aj viaceré návrhy z envirooblasti. Koaliční poslanci navrhujú napríklad mechanizmus na refundáciu nákladov sanácie envirozáťaže.

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho zas navrhujú príspevok vo výške 1,30 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa zúčastnilo na výchovno-vzdelávacej činnosti v škôlke alebo vyučovania v základnej škole a odobralo stravu. Miroslav Kollár (nezaradený) predložil návrh zákona o hmotnej zodpovednosti. Chce ním docieliť, aby politici zodpovedali za škody, ktoré spôsobia svojím nezodpovedným konaním vo funkcii.

Nájomné bývanie

Na programe schôdze je aj návrh zákona o podpore štátneho nájomného bývania z dielne Miloša Svrčeka (Sme rodina). Má vytvoriť predpoklad na začiatok výstavby nájomných bytov.

Plénum by sa malo zaoberať i návrhom zákona o významných investíciách, ktorého hlavným cieľom je nanovo definovať podmienky, proces a kontrolu vydávania osvedčení o významných investíciách. Súčasťou programu je tiež novela ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti.

Prerokovať by mali poslanci i návrh štátneho záverečného účtu SR za minulý rok a program stability SR na roky 2021 až 2024. Venovať by sa mali tiež návrhu strategických zámerov činnosti Sociálnej poisťovne na obdobie rokov 2021 – 2026 a návrhu účtovnej závierky Sociálnej poisťovne za rok 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok