Pri zásahu v NAKA zaistili šesť spisov, dva z nich boli živé prípady

TA3 TASR
11.6.2021 15:55

Predmetom štvrtkového zaisťovacieho úkonu Úradu inšpekčnej služby Západ bolo zaistenie spisov v Národnej kriminálnej agentúre. Dôvodom úkonu za účasti dozorového prokurátora Krajskej prokuratúry Bratislava bolo to, že NAKA doposiaľ odmietla vyhotoviť overené kópie vyšetrovacích spisov. Informoval o tom krajský prokurátor v Bratislave Rastislav Remeta.

naka kukláči 1140px (TASR/Jakub Kotian)
TASR/Jakub Kotian

Vyšetrovateľ zaistil celkom šesť spisov, z toho len dva boli originály tzv. živých spisov. "Vyšetrovateľovi ÚIS Západ by pre ním vedené trestné konanie v zásade postačovali overené kópie vyšetrovacích spisov, čo však NAKA doposiaľ v dvoch prípadoch odmietla vyhotoviť. Preto boli odňaté originály dvoch vyšetrovacích spisov v tzv. živých trestných veciach, a to len s cieľom vyhotovenia overenej kópie vyšetrovacích spisov," zdôraznil Remeta.

Zo šiestich vyšetrovacích spisov boli štyri vydané dobrovoľne. Pritom dva spisy boli vo forme overenej kópie a dva spisy boli tiež overené kópie z archívu. "Dva originály tzv. živých spisov museli byť za prítomnosti nezúčastnenej osoby odňaté, lebo ich príslušníci NAKA odmietli na vyzvanie dobrovoľne vydať," priblížil Remeta.

Ako zdôraznil, v žiadnej trestnej veci, v ktorej bol doposiaľ zaistený vyšetrovací spis vo forme overenej kópie alebo nevyhnutne vo forme originálu, nebude ohrozený účel trestného konania. Vyšetrovací spis týkajúci sa tzv. živej trestnej veci obvineného Vladimíra P., ktorý sa nachádza na NAKA Trenčín a mal byť vydaný v piatok, NAKA odmietla vydať. "Preto bude stanovený ďalší procesný postup na zabezpečenie tohto vyšetrovacieho spisu," dodal Remeta.

Z dvoch odňatých originálov vyšetrovacích spisov v tzv. živých trestných veciach sa aktuálne vyhotovujú kópie. Spisy podľa Remetu vzhľadom na ich rozsah budú vrátené NAKA počas troch pracovných dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok