Oba tímy chcú hrať ofenzívne, Holandsko a Ukrajina sa stretnú po prvý raz

TA3 TASR
11.6.2021 15:36

Futbalistov Holandska a Ukrajiny čaká v nedeľu na ME 2020 vôbec prvý vzájomný súťažný duel. Doteraz sa stretli iba dvakrát v príprave a oba súboje sa skončili v prospech "Oranjes". Holanďania sa na európsky šampionát vrátili po predchádzajúcej prekvapujúcej absencii. Pre majstrov Európy z roku 1988 ide o desiatu účasť na podujatí. Duel C-skupiny v Amsterdame má výkop o 21.00, rozhodovať bude Nemec Felix Brych.

Oba tímy chcú hrať ofenzívne, Holandsko a Ukrajina sa stretnú po prvý raz
TASR/AP (ilu)

Očakávania sú vysoké

Hráči z "krajiny tulipánov" majú za sebou obdobie šampionátovej krízy, keď chýbali na ME 2016 aj MS 2018. V roku 2019 však už prešli do finále Ligy národov, v ktorom podľahli Portugalsku 0:1, a z kvalifikácie na ME 2020 postúpili s prehľadom, hoci z druhej priečky za Nemeckom.

Očakávania holandských fanúšikov umocňuje aj fakt, že Amsterdam je jedno z hostiteľských miest šampionátu. "Vraví sa, že v Holandsku je 17 miliónov trénerov. Vždy je tu tlak. Sme malá krajina, no každý očakáva, že do finále prejdeme s ľahkosťou. To samozrejme nie je realistické. Nepovažujem nás za hlavných favoritov. Tými sú Francúzsko, Španielsko a Belgicko. Nemusíme sa však nikoho báť. Ak zahráme dobre, dokážeme zdolať každého," vyhlásil tréner Frank de Boer.

Ofenzívu majú v DNA

 Z väčších hviezd bude bývalému reprezentačnému obrancovi chýbať predovšetkým pilier defenzívy FC Liverpool Virgil van Dijk. Od Holanďanov možno tradične očakávať ofenzívne poňatie hry: "Naše reprezentačné mužstvo rado útočí, je to súčasť našej DNA. Keď v zápase dominujeme, útočíme 60 percent duelu. Dôležitých bude tých zvyšných 40 percent, ako zareagujeme, keď stratíme loptu."

Žreb sa na prvý pohľad zdá byť voči Holanďanom milosrdný, tréner De Boer však odmieta podceniť akéhokoľvek súpera: "Rakúsko je tím, ktorý je chvíľu hore, inokedy dole. Má však kvalitných hráčov v špičkových ligách. Ukrajinci dokázali zvíťaziť v Lige národov nad Španielskom, nebude ľahké ich zdolať. Severné Macedónsko je považované za slabšieho súpera. Zaslúži si však byť na šampionáte a hráči z východu Európy mali vždy kvalitu. Očakávam tri ťažké zápasy."

Na ME tretíkrát za sebou

Ukrajinci sa predstavia na ME tretíkrát za sebou. Premiéru mali v roku 2012, keď turnaj spoluorganizovali. Zo šiestich duelov na podujatí päťkrát prehrali bez streleného gólu. Jediný úspech si pripísali v roku 2012 v zápase so Švédskom, ktoré zdolali v Kyjeve 2:1. Oba góly dal vtedy súčasný reprezentačný tréner Andrij Ševčenko.

Kvalifikáciu zvládli "žlto-modrí" bez prehry, B-skupinu vyhrali o tri body pred Portugalskom. "Hlavnou úlohou bude pre nás postúpiť zo skupiny. Uvedomujeme si, že nastúpime proti silným súperom a že Holandsko je favorit celého turnaja. Rakúšania hrali rovnako ako my veľmi dobre v kvalifikácii. Držia sa svojho štýlu a to im prináša výsledky. Severní Macedónci dokázali v kvalifikácii uspieť v Nemecku. Treba s nimi počítať," zhodnotil Ševčenko súperov v C-skupine.

Bývalý útočník preferuje aj ako tréner ofenzívnu hru a pred šampionátom deklaroval, že od nej nemieni ustúpiť, bez ohľadu na protivníka: "Dôležité pre nás bude, aby sme sa dokázali proti všetkým súperom držať nášho herného prejavu. Možno nastúpime v rozostavení 4-3-3 alebo napríklad 3-5-2, no naše princípy sa meniť nebudú."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok