PR správa Ženy

Čo (ne)jesť v tehotenstve? Zdravá strava pre tehotné ženy

Easydiet
14.6.2021 12:28

Tehotenstvo je nesmierne krásne, ale zároveň aj náročné obdobie, počas ktorého je potrebné myslieť nielen na seba a svoje zdravie, ale aj na vyvíjajúce sa bábätko. To potrebuje pre svoj vývoj množstvo živín, ktoré zabezpečí len zdravá a vyvážená strava. Čo konkrétne by však mala takáto strava zahŕňať a čo naopak úplne ignorovať?

Čo (ne)jesť v tehotenstve? Zdravá strava pre tehotné ženy
Easydiet

Zdravá strava by u tehotných žien mala určite zahŕňať: 

1. Strukoviny

strukoviny Easydiet

Strukoviny ako napríklad cícer, šošovica či bôb sú skvelým zdrojom bielkovín a taktiež vlákniny. Tá je v tehotenstve obzvlášť potrebná, pretože uľahčuje telu trávenie a zbavuje ho tak množstva namáhavej práce. Strukoviny sú však kvalitným zdrojom aj ďalších látok, a to vrátane kyseliny listovej, ktorá je pri vývoji bábätka zabraňuje vzniku rôznych nebezpečných anomálií.

Na čo si dať pozor? Strukoviny pred varením vždy namočte. Nielenže bude ich príprava rýchlejšia, ale najmä sa tak zbavíte väčšiny FODMAP sacharidov, ktoré sú zodpovedné za nepríjemné nadúvanie.

2. Mliečne výrobky

mliečne výrobky Easydiet

Telo je počas tehotenstva menej imúnne voči kvasinkovým infekciám - vašu imunitu posilníte napríklad pomocou kvalitných jogurtov s vysokým obsahom probiotík, ktoré sú výbornou prevenciou práve proti spomínaným infekciám. Z mliečnych výrobkov je navyše možné získať aj množstvo vápnika, ktorý posilňuje kosti a najmä v tehotenstve je ľahké trpieť jeho nedostatkom.

Na čo si dať pozor? Vyvarujte sa nepasterizovanému mlieku či plesnivým syrom - môžu spôsobovať listeriózu, voči ktorej sú práve tehotné ženy menej imúnne.

3. Vajíčka

vajce Easydiet

Vajíčka obsahujú okrem kvalitných bielkovín či tukov aj cholín - živinu, ktorá sa podieľa na správnom vývine mozgu vašej ratolesti. Jedno vajíčko obsahuje približne 147 mg tejto mimoriadne dôležitej látky, čo je takmer tretina z odporúčanej dennej dávky pre tehotné ženy (450-550 mg). Konzumácia vajíčok by tak mala byť pravidelnou súčasťou vášho dňa.

Na čo si dať pozor? Vajíčka pred konzumáciou dôkladne uvarte a určite ich nejedzte surové či polosurové. Mohlo by hroziť riziko vzniku salmonely!

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok