V Číne našli u netopierov 24 doteraz neznámych druhov koronavírusu

TA3/zk
11.6.2021 15:02

Čínski vedci tvrdia, že u netopierov našli 24 rôznych doteraz neznámych druhov koronavírusu. Podľa ich výskumu, ktorý sa mal uskutočniť na malom území provincie Yunnan, v okruhu asi štyroch kilometrov v juhozápadnej Číne, existuje pozoruhodná rozmanitosť netopierích koronavírusov, ktoré by sa mohli preniesť aj na človeka.

netopiere ilu 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Štyri z objavených druhov súviseli s kmeňom, ktorý spôsobuje Covid-19, píše portál Business Standard. Jeden z vírusov mal podobný genóm ako vírus Sars-CoV-2, ale žiadny zrejme nebol priamym predchodcom koronavírusu zodpovedného za pandémiu, uvádza denník South China Morning Post. Peking pokračuje vo financovaní mnohých výskumných tímov zhromažďujúcich a študujúcich vírusy netopierov po celej krajine. Medzi nimi je aj tím pod vedením profesora Shi Weifonga, ktorý priniesol spomínaný objav.

Jeden z vírusov, označený ako RpYN06, sa až v 94,5 percentách zhodoval s vírusom Sars-CoV-2. To je o niečo menšia podobnosť ako ďalší netopierí vírus RaTG13 nájdený v oblasti Yunnan pred niekoľkými rokmi. S ním je súčasný koronavírus rovnaký až na 96 percent. Tím predpokladá, že predchodca súčasného koronavírusu sa pred niekoľkými rokmi odklonil od týchto pôvodných kmeňov a prešiel rekombináciou a zmiešaním s inými druhmi vírusov.

Tím upozorňuje, že objav toľkých druhov na tak malom území je neočakávaný. Väčšina nových vírusov sa objavuje v tropických oblastiach, kde horúce podnebie a množstvo živočíšnych druhov umožňuje rôznym vírusom navzájom sa miešať a vytvárať tak nové varianty. Čína však neustále čelí podozreniam, že vírus bol umelo vytvorený v laboratóriu.

Na druhej strane však zverejnili svoju štúdiu aj britskí vedci z Oxfordu. Tí sa zamerali na zvieracie druhy predávané na trhovisku vo Wuchane v období medzi rokom 2017 a novembrom 2019. Ich závery hovoria, že hoci sa tu obchodovalo s viacerými druhmi, netopiere medzi nimi neboli, píše denník Dailymail. To vedcov viedlo k názoru, že netopiere „pravdepodobne neboli hostiteľom pri rozšírení koronavírusu“. Chris Newman, jeden z autorov štúdie hovorí, že ich výsledky nemôžu určiť, ako boli ľudia infikovaní. Naznačuje však, že priamy kontakt s netopiermi na trhovisku je nepravdepodobný.

Avšak tisíce zvierat, s ktorými sa vo Wuchane obchoduje, môžu v sebe nosiť širokú škálu chorôb, prenosných aj na človeka. Na trhovisku sa pritom predávajú zvieratá, ktoré sú považované za „prestížne či charizmatické“. A hoci Čína uviedla, že zakázal obchodovanie so živými druhmi, Číňania zrejme tieto nariadenia obchádzajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok