Žena priviedla na svet desatorčatá. Zrejme vytvorí nový svetový rekord

TA3
11.6.2021 15:23

Vznikne nový svetový rekord? Pretórijčanka Gosiame Thamara Sitholeová z Juhoafrickej republiky údajne priviedla na svet desatorčatá. Informovala o tom BBC s odvolaním sa na Pretorian News.

Novorodenec batoľa dieťa deti bábätko pôrodnica ilu 1140px (ČTK/PICTURE ALLIANCE/Waltraud Grubitzsch)
ČTK/PICTURE ALLIANCE/Waltraud Grubitzsch

Ako uviedol manžel rodičky Gosiame Thamary Sitholeovej, boli ohromení, keďže na ultrazvuku bolo najskôr v maternici vidieť len osem detí. "Sedem chlapcov a tri dievčatá. Som šťastný. Dojatý. Nemám slov," povedal po pôrode rodičkin manžel Teboho Tsotetsi pretórijským novinám Pretoria News. Pôrod desatorčiat potvrdil pre BBC zdroj z Južnej Afriky, hoci druhý uviedol, že bäbátká ešte nevideli. Člen rodiny, ktorý nechcel byť menovaný, BBC zase povedal, že pani Sitholeová porodila desať bábätiek - päť sa narodilo prirodzeným spôsobom a päť cisárskym rezom. 

Prípad matky desatorčiat už skúma Guinnesova kniha rekordov. Držiteľkou Guinessovho rekordu za najviac narodených detí je žena, ktorá porodila v USA v roku 2009 osemtorčatá, ktoré prišli na svet po jednom. Minulý mesiac porodila zase 25-ročná Halima Cissé z Mali devätorčatá, ktorým sa dobre darí a sú na klinike v Maroku. 

Ako uviedla africká reportérka, ktorá sa zaoberá zdravotníctvom Rhoda Odhiambo, väčšina žien s viacnásobným tehotenstvom rodí predčasne, Početné pôrody viac ako troch detí sú zriedkavé, a často sú výsledkom liečby plodnosti. V tomto prípade vraj pár počal prirodzene.

Modlitby a prebdené noci

Pani Sitholeová predtým už porodila dvojičky, ktoré majú teraz šesť rokov. Po tom, ako v pondelok v Pretórii porodila v 29. týždni tehotenstva povedala, že sa cíti dobre. Minulý mesiac pre Pretoria News uviedla, že tehotenstvo bolo "spočiatku náročné", počas prebedených nocí sa modlila obávajúc sa toho, čo príde. "Budú v maternici v poriadku? Prežijú?" pýtala sa sama seba. Lekári ju uistili, že sa jej lono zväčšuje.

Keď si ešte mysleli, že nosí "len" osem plodov, pani Sitholeová trpela bolesťami nôh a doktori zistili, že dve z desiatich na ultrazvuku nevideli, pretože sa nachádzali "v nesprávnej trubici". "Boli oddelené a odvtedy som bola v poriadku. Nemôžem sa už dočkať detí," povedala v tom čase novinám. Jej manžel tiež povedal, bol prešťastný a cítil sa ako "jedno z Bohom vyvolených detí. Je to zázrak, ktorý si vážim."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok