Nedostatok sestier je dlhoročným problémom, najdôležitejšia je finančná motivácia, tvrdí rezort

TA3 TASR
11.6.2021 14:33

Najdôležitejším opatrením na udržanie mladých, ale aj skúsenejších sestier a pôrodných asistentiek, bude finančná motivácia. Pre TASR to v reakcii na informácie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

ambulancia operačná sála lieky zdravotná sestra NOÚ 1140px (SITA/Diana Černáková)
SITA/Diana Černáková

Rezort tvrdí, že s komorou sestier a pôrodných asistentiek aktívne komunikuje. Ambíciou rezortu zdravotníctva je aj podpora zvýšenia investícií do univerzitného vzdelávania sestier, ktoré chce komunikovať s gestorom vzdelávania – rezortom školstva. "Zvýšením financií do zdravotníckeho školstva môže dôjsť k zvýšeniu kapacít prijatých študentov v odbore ošetrovateľstva v profesii sestra," uviedlo MZ SR.

Rezort zdravotníctva tvrdí, že pracuje na systémových opatreniach na zlepšenie pracovných podmienok sestier, pôrodných asistentiek, ako aj ostatných zdravotníckych pracovníkov. Poukázal na to, že nedostatok sestier je dlhoročným problémom nielen na Slovensku, ale aj v ostatných krajinách Európy.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek upozornila, že na Slovensku aktuálne chýba 14 000 sestier. Ich priemerný vek je 47 rokov. V systéme ich je aktuálne 31 309. Najčastejšie odchádzajú do susedného Česka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok