Znásilnenie by mohlo byť definované inak. Kolíková uvažuje nad zmenou

TA3 TASR
11.6.2021 10:20

Šéfka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková uvažuje nad zmenou právnej úpravy v oblasti sexuálneho násilia. Uviedla to po štvrtkovom 10. 6. stretnutí so šéfom Amnesty International Slovensko Radom Slobodom.

domáce násilie týranie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

„Amnesty International presadzuje, aby znásilnenie bolo definované na základe toho, či bol alebo nebol udelený súhlas, a teda aby sa zmenili zastarané definície, ktoré v súčasnej legislatíve na Slovensku máme,“ uviedol Sloboda. Upozornil, že Slovensko patrí ku krajinám, ktoré sa v trestnoprávnej definícii zameriavajú na prítomnosť či hrozby násilia.

„Osobitne kľúčové je rozprávať sa o tom, či definícia v Trestnom zákone, ktorá sa orientuje na otázku násilia, je dostatočná. Určite by sme sa mali rozprávať o tom, že ak tu nie je vôľa, tak je to čin, ktorý by mal byť odsúdeniahodný a mal by mať jasné opodstatnenie aj v Trestnom zákone a mali by sme to chápať jednoznačne ako trestný čin,“ povedala Kolíková s tým, že iniciatíva Amnesty International Slovensko má jej podporu.

„Myslím, že súčasná definícia nie úplne reflektuje kľúčové ústavné hodnoty, ako sú dôstojnosť a autonómia ľudskej vôle, preto je dôležité autonómiu a autentickú schopnosť slobodného rozhodovania sa a reflexie vôľového prvku do tej definície podľa môjho názoru dostať,“ zdôraznila poradkyňa ministerky pre oblasť ústavného práva Lucia Berdisová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok