Mestský súd v Prahe sa začal zaoberať sťažnosťou Majského

TA3 TASR
11.6.2021 09:22

Mestský súd v Prahe sa začal zaoberať sťažnosťou odsúdeného Jozefa Majského voči májovému rozhodnutiu Okresného súdu Praha IV, ktorý podnikateľa podmienečne neprepustil z väzenia na slobodu. TASR o tom informoval Adam Wenig z Mestského súdu v Prahe.

Písomná sťažnosť napadla na odvolací súd v utorok. Okresný súd Praha IV žiadosť Majského uznesením z 11. mája zamietol. Súd dospel k záveru, že neboli splnené podmienky na podmienečné prepustenie z výkonu trestu odňatia slobody. Voči rozhodnutiu podal odsúdený priamo v súdnej sieni ústnu sťažnosť do zápisnice. Majský, právoplatne odsúdený v kauze tunelovania nebankoviek, si naďalej odpykáva trest vo väzení na pražskom Pankráci.

Trest vo výmere deviatich rokov sa mu končí 3. decembra 2026. Podľa aktuálne platnej úpravy v ČR postačuje výkon tretiny uloženého trestu. Podnikateľ strávil na Slovensku vo väzbe v rokoch 2002–2004 takmer dva roky. Následne bol vo väzbe od novembra 2006 až do októbra 2007. Napokon bol v ČR vo väzbe od polovice vlaňajšieho júna. Všetky väzby sa mu zarátavajú do výkonu trestu.

Pražské súdy v januári tohto roka a v decembri 2020 uznali rozsudok Najvyššieho súdu SR z leta 2020. Ten zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest. Platilo teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Po Majskom bolo vyhlásené národné i medzinárodné pátranie. Slovenská polícia na začiatku augusta 2020 potvrdila, že ho zadržali v pražskej nemocnici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok