Chyby, ktoré robia vegáni začiatočníci: Pozor na tieto najčastejšie pasce

11.6.2021 09:00

Čoraz viac ľudí nielen vo svete, ale aj na Slovensku sa hlási k vegánstvu. Voľba tohto zdravého životného štýlu rastie na popularite. Stať sa vegánom je veľké rozhodnutie. Je však ľahké nechať sa zmiasť všetkými novými informáciami, nad ktorými ste v súvislosti so stravou nikdy neuvažovali.

Chyby, ktoré robia vegáni začiatočníci: Pozor na tieto najčastejšie pasce
Pixabay

Prechod na vegánsku stravu je skvelý spôsob, ako urobiť pozitívne zmeny pre vaše zdravie, životné prostredie, a samozrejme, pre zvieratá. Ale ako každá zmena životného štýlu, je to proces, ktorý zahŕňa aj experimentovanie, nejaké sklzy a učenie sa na vlastných chybách. Nech už sú vaše dôvody akékoľvek, zmena stravovania, akou vegánstvo rozhodne je, pretože vyžaduje absolútne vyhýbanie sa všetkým živočíšnym potravinám, môže byť drastická. Zistili sme najčastejšie chyby, ktoré môžu vykoľajiť každého nového vegána.

Viete málo o vegánskej výžive

Vegánska strava je prospešná, iba ak je dobre vybratá a naplánovaná. Netreba sa zamerať iba na to, čo zo stravy vylúčiť, ale hlavne, čo nové do nej zahrnúť. Rastlinná strava založená na množstve zeleniny, fazule a celozrnných výrobkoch bola vždy spájaná s benefitmi pre zdravie a s dlhovekosťou. Ale pozor! Vegánska strava založená na vysoko spracovaných potravinách nemusí byť to najlepšie. Než začnete s obmenou stravy, venujte čas poznávaniu toho, čo predstavuje zdravú vegánsku stravu.

veganstvo Pexels

Neberiete správne doplnky výživy

Mnoho vitamínov a minerálov, ktoré ľudia konzumujú v mäse je možné získať aj z vegánskej stravy. Výnimkou je vitamín B12, ktorý sa nachádza najmä živočíšnych a mliečnych výrobkoch. Uistite sa, že máte tento dôležitý doplnok. V závislosti od vašej pestrej stravy si možno budete musieť doplniť ďalšie živiny ako železo a vápnik.

Príliš veľa nového jedla

Náhle pridanie väčšieho množstva vlákniny do jedálnička, konzumáciou väčšieho množstva fazule, strukovín a zeleniny, môže viesť k tráviacim ťažkostiam. Ak sa vám objaví po vegánskej strave nadúvanie, plynatosť alebo zápcha, skúste do svojej stravy pridať oveľa viac vody a znížiť množstvo vlákniny. Pravidlom je postupné zvyšovanie vlákniny a tiež zvýšenie príjmu tekutín. Odporúča sa začať s malými porciami fazule a venovať pozornosť tomu, ako sa po jedle cítite. To, že sa po jednom, dvoch druhoch jedla cítite zle, ešte neznamená, že ho máte prestať konzumovať. Telo si iba musí zvyknúť.


Najčastejšia chyba: Spoliehate sa na nesprávne zdroje informácií. Pri výbere informácií o výživovej hodnote potravín veľmi záleží na kvalite vašich zdrojov. Existuje veľa oblastí dezinformácií.

Snažíte sa byť „dokonalým vegánom“

Pretože vegánstvo je filozofiou aj stravou, môže byť na vás neustále vyvíjaný tlak, robiť všetko  „správne“. Ale tento druh myslenia všetko alebo nič spôsobuje stres a môže dokonca viesť k neusporiadanému stravovaniu. Reštriktívne myšlienkové vzorce okolo jedla môžu viesť k ortorexickému správaniu. Pamätajte, že na to, aby ste dosiahli zmenu, nemusíte byť dokonalí vegáni. Ak nemôžete jesť čisto vegánsku stravu kvôli zdravotným problémom alebo diétnym obmedzeniam, existuje veľa ďalších spôsobov, ako pomôcť zvieratám, napr. znížiť emisie, pomáhať zvieracím útulkom. Vegánstvo je oveľa viac ako iba výber potravín.

Neplánujete vopred, kde a čo budete jesť

Nenechajte sa chytiť do pasce, ak reštaurácia, kam ste sa vybrali nemá vegánske menu, alebo váš priateľ, ktorý vás pozval na večeru zabudol, že ste vegán. Plánujte vopred, skontrolujte si ponuky jedál, kdekoľvek sa chystáte a upozornite na to vašu spoločnosť. Ak máte pochybnosti, prineste si vlastné jedlo. Čokoľvek, čo môžete urobiť, aby ste sa vyhli zbytočnému hladu v situácii, keď neexistujú vegánske možnosti, je skutočne užitočné.

Vyhýbajte sa „vegánskej polícii“, ktorá trestá ľudí za to, že nie sú dokonalí vegáni. 

veganstvo Pixabay

Ste na to sami

Je ľahšie držať sa zmeny stravovania, ak máme doma podporu. V takom prípade je až o 60 percent vyššia pravdepodobnosť úspechu. Spojte sa s ostatnými vegánmi napr. online vymieňajte si recepty, sledujte správnych vegánskych influencerov. Na ilustráciu toho, ako má vyzerať správna vegánska strava ponúkame dvoch populárnych vegánov na Slovensku a vo svete s ich tipmi. Kliknite si priložené videá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok