Odložili sa tisíce operácií a prehliadok. Lekári aj pacienti musia dobiehať zameškané

TA3 TASR
10.6.2021 16:37

Bývalá poslankyňa NR SR a lekárka Andrea Letanovská z mimoparlamentnej strany Spolu poukázala na to, že následkom pandémie sa na Slovensku vykonalo o pol milióna diagnostických vyšetrení menej a desiatky tisíc operácií a preventívnych prehliadok sa odložili.

Nemocnica ilu ambulancia sestra lôžko 1140px (TASR/František Iván)
TASR/František Iván

Štatistiky zdravotných poisťovní

Letanovská sa odvoláva na štatistiky zdravotných poisťovní za posledný kvartál minulého roka, ktoré spracovala Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR. Zdravotné poisťovne vyzvala, aby sa na túto oblasť zamerali.

Zdravotné poisťovne by podľa Letanovskej mali využiť aktuálne obdobie na mimoriadne zvýšenie zdrojov a prehodnotenie limitov, aby pacienti, lekári a zdravotnícke zariadenia mohli čo najefektívnejšie dobehnúť zameškané preventívne prehliadky, odloženú diagnostiku a operačné výkony.

Preventívky na ústupe

Bývalá členka parlamentného zdravotníckeho výboru poukázala na štatistiky, podľa ktorých počet preventívnych prehliadok u všeobecných lekárov pre dospelých klesol medziročne o 31 percent, čo predstavuje za minulý rok o 66.000 preventívnych prehliadok menej oproti roku 2019. Tiež tvrdí, že celkový pokles preventívnych prehliadok sa pohybuje okolo 17 percent.

Počet vykonaných RTG vyšetrení klesol o takmer 27 percent, počet kolonoskopií poklesol o takmer 18 percent a mamografií približne o 17 percent. Tvrdí tiež, že v niektorých skupinách klesli operačné výkony aj o 40 percent. Celkovo klesol počet operačných výkonov o takmer 43.000.

"Počet novoinfikovaných, chorých, hospitalizovaných a, našťastie, aj zomierajúcich na ochorenie COVID-19 neustále klesá. Pomaly, ale isto sa vraciame do normálu. Prišiel preto čas zamyslieť sa, ako môžeme dobehnúť rok zanedbávané preventívne kontroly či zrýchliť diagnostiku a liečbu pacientov, ktorým sa pre pandémiu predlžovali lehoty či celkovo zhoršila dostupnosť zdravotnej starostlivosti," doplnila s tým, že ide o výzvu aj pre pacientov, zdravotnícky personál, ale aj medicínske zariadenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok