Vedel o príprave vraždy? Sýkorovec Dlhý Laco vypovedal v prípade Volzovej

TA3 TASR
10.6.2021 16:03

Bývalý vysokopostavený člen skupiny sýkorovcov a na dlhoročný trest odňatia slobody odsúdený Ladislav Bališ alias Dlhý Laco nemá vedomosť o príprave vraždy Sylvie Klaus-Volzovej zo strany ich skupiny. Vypovedal tak pred senátom Okresného súdu Bratislava II, ktorý pojednáva v kauze prípravy vraždy.

Vedel o príprave vraždy? Sýkorovec Dlhý Laco vypovedal v prípade Volzovej
TASR/Michal Svítok

Rusko ako necharakterný človek?

Z činu je obžalovaný exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko, členovia skupiny černákovcov a bos sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel. Rovnako nemal svedok informácie o sledovaní Klaus-Volzovej, ani o prípadnej plánovanej likvidácii Pavla Ruska. "S Mikulášom Černákom som sa spoznal v roku 1995, on vtedy podnikal. S ich skupinou sme sa po smrti Miroslava Sýkoru, teda po februári 1997, moc nestretávali.  Lališa zase všetci rešpektovali, bol pravou rukou Sýkoru a po jeho smrti sa stal automaticky šéfom skupiny," uviedol na margo obžalovaných Bališ.

S Lališom nemal, podľa vlastných slov, až taký blízky vzťah, že by sa mu zdôveril o pripravovaných vraždách. "Lališ bol samotár, veľa nerozprával," povedal Bališ. Osobne sa Bališ nezúčastňoval stretnutí ohľadne vlastníckych práv TV Markíza. Od ďalšieho zavraždeného bosa sýkorovcov Petra Čongádyho mal informácie o sporoch s exriaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom. "Čongrády mi raz povedal, že Pavol R. je necharakterný človek, ktorý nedodrží dohodu. Bolo to v období, keď sa riešila Markíza," povedal svedok.

Kamaráti, nie skupina

Bališ bol členom skupiny približne od roku 1994 až 1995, až do svojho zadržania v roku 2011. "Boli sme kamaráti, nie skupina," vyhlásil v súdnej sieni. Vymenoval pritom niekoľko mediálne známych mien, ktorých poznal v rámci skupiny.

V kauze prípravy vraždy Klaus-Volzovej figuruje ako hlavný obžalovaný Pavol Rusko, bos skupiny sýkorovcov Kýbel, bos Černák a jeho spoločník Miloš Kaštan. Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Pavol Rusko u Černáka, ktorý mal do nej zaangažovať práve bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája 2019. Kýbel i Pavol Rusko účasť na príprave vraždy popreli. Černák a Kaštan sa k činu priznali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok