Očkovanie Sputnikom V spustili v Bojniciach, cez víkend sa pridá Bardejov

TA3 TASR
10.6.2021 14:58

Očkovanie Sputnikom V sa na Slovensku pomaly rozbieha. V čakárni je prihlásených cez tritisíc ľudí. Postupne sa spúšťa očkovanie v ďalších mestách a krajoch.

Prešovský kraj začína s pilotným očkovaním vakcínou Sputnik V
TASR/Jakub Kotian

Veľkokapacitné očkovacie centrá Prešovského samosprávneho kraja aktuálne realizujú vo zvýšenej miere najmä preočkovanie obyvateľov kraja vakcínami od AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. V centre v Bardejove sa počas víkendu spúšťa i pilotné očkovanie vakcínou Sputnik V, ktorou by sa tam malo zaočkovať 800 nových záujemcov.

Hovorkyňa kraja Daša Jeleňová informovala, že zintenzívňujú tiež očkovanie prostredníctvom výjazdovej služby.

Na najbližšie dni od piatka do pondelka je pre štyri centrá Prešovského kraja, a to v Starej Ľubovni, Prešove, Poprade, Bardejove, alokovaných spolu 7400 vakcín. Z toho ide o 1800 vakcín od konzorcia AstraZeneca, 4800 od Pfizer/BioNTech a 800 vakcín Sputnik V. Centrum v Humennom ostáva tento víkend z dôvodu nenaplnenia stanovených minimálnych kvót, čo sa týka registrovaných ľudí, zatvorené.

V Prešove budú očkovať aj AstraZenecou

"V centre v Starej Ľubovni sa bude očkovať v piatok a v pondelok. Počas oboch dní pôjde o očkovanie, respektíve preočkovanie vakcínou od Pfizer/BioNTech. Prešovské VOC bude otvorené len v sobotu (12. 6.) a ako jediné z krajských centier zrealizuje preočkovanie vakcínou od AstraZeneca," uviedla Jeleňová.

Veľkokapacitné očkovacie centrum v Poprade bude očkovať počas soboty aj nedele. V oba dni pôjde o podanie prvej aj druhej dávky vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Sputnikom budú očkovať v Bardejove

"V bardejovskom centre v strednej priemyselnej škole technickej bude v sobotu realizované očkovanie a preočkovanie vakcínou od Pfizer/BioNTech. PSK zároveň v tomto centre spúšťa pilotné očkovanie vakcínou Sputnik V, a to v nedeľu. Z rezortu zdravotníctva má na tento účel alokovaných 800 vakcín. Registrácia na očkovanie touto vakcínou je otvorená pre obyvateľov starších ako 18 rokov a je možná aj cez náhradnícky registračný systém PSK na portáli www.psk-ockovanie.sk," priblížila Jeleňová.

Očkuje aj výjazdová služba

Počas štyroch dní by mala krajská mobilná očkovacia jednotka podať vakcínu od Pfizer/BioNTech 1280 ľuďom nad 60 rokov a ŤZP, a to v 11 lokalitách - Jasenov, Zborov, Lendak, Kežmarok, Drienov, Ličartovce, Kapušany, Gregorovce, Radvaň nad Laborcom, Široké a Štrba.

Výjazdová očkovacia služba Prešovského samosprávneho kraja bude v utorok a v stredu očkovať aj v rámci Zboru väzenskej a justičnej stráže SR, a to približne 20 zamestnancov a takmer 260 odsúdených a obvinených vo väzniciach v Prešove a v Sabinove.

Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach začala vo štvrtok vo svojom vakcinačnom centre očkovať záujemcov aj vakcínou Sputnik V. Zdravotnícke zariadenie v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja je jednou z ôsmich nemocníc na Slovensku, ktorým Ministerstvo zdravotníctva SR pridelilo možnosť očkovania touto vakcínou. Informoval o tom Matej Plánek z oddelenia komunikácie a medzinárodných vzťahov Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

"Milo nás prekvapil záujem ľudí o očkovanie Sputnikom V. K štvrtku máme zaevidovaných viac ako 300 ľudí. Očkovať ním budeme raz do týždňa, a to vo štvrtok," povedal námestník nemocnice Milan Henčel.

Logistika je náročnejšia

Sputnik V je podľa Miroslavy Masarykovej, vedúcej sestry vakcinačného centra bojnickej nemocnice, v porovnaní s ostatnými očkovacími látkami komplikovanejšou vakcínou. "Je to najmä tým, že od jej rozmrazenia sa musí podať do dvoch hodín, logistika pri tomto type vakcíny je taktiež náročnejšia,“ doplnila.

"Personál nemocnice je veľmi milý, som naozaj prekvapená jeho skvelým prístupom. Očkovanie prebehlo rýchlo, bez problémov a bezbolestne. Zo samotnej vakcíny nemám vôbec strach," priblížila Lenka, jedna z prvých osôb zaočkovaných Sputnikom V v Trenčianskom kraji.

Nemocnica so sídlom v Bojniciach je jediným zdravotníckym zariadením na území Trenčianskeho kraja, ktoré má povolenie očkovať touto vakcínou.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok