Slováci by mohli mať výhody aj pri vstupe do Poľska, rokuje o tom Heger

TA3 TASR
10.6.2021 14:07

Premiér Eduard Heger (OĽANO) predstavil svojmu poľskému kolegovi Mateuszovi Morawieckemu iniciatívu, ktorú sa Slovensku podarilo dosiahnuť s niektorými krajinami a vyrokovať benefity pre slovenských občanov v rámci cestovania. Slovensko tieto výhody ponúka recipročne a bol by rád, keby sa k tejto dohode pripojilo aj Poľsko.

kontrola, hranice, 1140x
TASR/Jaroslav Novák

Poľsko Sputnik neuznáva

Heger počas oficiálnej návštevy Poľska informoval o dohode s Maďarskom, Rakúskom, Českom a Chorvátskom, vďaka ktorej budú môcť zaočkovaní slovenskí dovolenkári cestovať do destinácií bez testu a bez nutnosti absolvovať karanténu, ak po ich prvej dávke akejkoľvek vakcíny proti covidu prešlo 22 dní.

Slovenský premiér by bol rád, keby slovenskí občania mohli za takýchto podmienok vstupovať aj na územie Poľska, ako aj poľskí občania na územie Slovenska. Morawiecki uviedol, že mnohé krajiny si už vzájomne uznávajú očkovacie preukazy. Zdôraznil, že čo sa týka uznávania ruskej vakcíny Sputnik V, tak Poľsko uznáva len vakcíny schválené Európskou liekovou agentúrou.

Dôležitý sused a partner

Heger zdôraznil, že Poľsko je pre nás veľmi dôležitým susedom a partnerom a tretím najdôležitejším obchodným partnerom. "Spolupracujeme v oblasti ekonomickej a politickej, ale spája nás aj kultúrna a jazyková blízkosť. Čo napomáha aj spoločnému turizmu," povedal Heger. Pripomenul, že vlani navštívilo Slovensko viac než 100.000 poľských občanov.

Dôležitou témou rokovania bola aj oblasť výberu DPH, ktorá podľa Hegerových slov dlhé roky "kvárila" Poľsko i Slovensko. Podotkol, že spolupráca v tejto oblasti sa už začala a prudko sa rozvíja. Obe krajiny si chcú naďalej intenzívne vymieňať informácie na úrovni finančných správ, aby sa podarilo odhaliť daňové podvody. "Toto meníme, toto naprávame, a verím tomu, že aj týmto podvodníkov odzvonilo,“ dodal.

Heger popoludní položil vence k pomníku Čaty 535 Slovákov a k hrobu neznámeho vojaka. Navštívil tiež Slovenský inštitút vo Varšave. Na záver programu sa stretne s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Súčasťou slovenskej delegácie sú štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Martin Klus i štátny tajomník ministerstva hospodárstva SR Ján Oravec.

Heger svoju prvú návštevu Poľska od nástupu do úradu predsedu vlády SR ukončí vo štvrtok neskôr popoludní a odcestuje na Slovensko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok