V Mjanmarsku padlo vojenské lietadlo, o život prišlo dvanásť ľudí

TA3 TASR
10.6.2021 11:54

Dvanásť ľudí prišlo o život pri štvrtkovom páde vojenského lietadla v Mjanmarsku. K nešťastiu, ktorého príčinou bolo pravdepodobne zlé počasie, došlo v blízkosti druhého najväčšieho mesta Mandalaj v strednej časti krajiny, uviedol pre agentúru DPA hovorca miestnych hasičov.

V Mjanmarsku padlo vojenské lietadlo, o život prišlo dvanásť ľudí
TASR/AP (ilu)

Podľa mediálnych správ bol na palube lietadla smerujúceho z hlavného mesta Nepjito do mesta Pin-u-lwin okrem vojakov aj jeden budhistický mních, ktorý sa mal zúčastniť na náboženskej ceremónii. Lietadlo sa zrútilo krátko pred pristátím, informovala televízna stanica MWD, ktorú prevádzkuje tamojšia vojenská junta. Z lietadla, na ktorého palube boli šiesti členovia posádky a ôsmi pasažieri, sa podarilo zachrániť dvoch ľudí — chlapca a seržanta, povedal novinárom hovorca junty Zo Min Tun s tým, že boli prevezení do najbližšej vojenskej nemocnice. Dodal, že spojenie s lietadlom sa prerušilo, keď bolo 400 metrov od miestnej fabriky neďaleko letiska. Na mieste stále zasahujú záchranári.

Pády lietadiel sú v Mjanmarsku bežné z dôvodu nedostatočne rozvinutého leteckého sektora a k nehodám komerčných i vojenských lietadiel dochádza i v súvislosti s obdobím monzúnových dažďov.

V meste Pin-u-lwin, pri ktorom došlo k nehode, sídli vojenská akadémia, na ktorej absolvoval výcvik i vodca junty Min Aun Hlain.

DPA upozorňuje, že hoci budhistickí mnísi viedli boj voči vojenskej vláde krajiny, časť z nich novú juntu, ktorá sa chopila moci po februárovom prevrate, v súčasnosti obhajuje. Generáli vtedy zvrhli občiansku vládu a uväznili členov vlády vrátane štátnej kancelárky Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami. O život prišlo už takmer 850 civilistov a zadržaných bolo približne 6 000 osôb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok