Kľúčové lieky na predpis výrazne zdražejú, tvrdí Novotný

TASR
17.10.2012 11:37

Top 30 najviac predpisovaných liekov od januára výrazne zdražie v dôsledku navrhovaných opatrení vlády. Sú medzi nimi lieky napríklad pre astmatikov, kardiakov, ale aj pre onkologických pacientov. Vyplýva to z prepočtov SDKÚ-DS, o ktorých dnes informoval podpredseda Viliam Novotný.

Kľúčové lieky na predpis výrazne zdražejú, tvrdí Novotný
SITA

Podľa prepočtov by sa dnes vládne zmeny dotkli 1037 z takmer 5200 kategorizovaných liekov. Z toho 222 liekov by zlacnelo a 815 by malo vyššiu cenu. Novotný tvrdí, že tieto by zdraželi celoročne približne o 92,5 milióna eur. Celkové doplatky za lieky v priebehu celého roka by boli asi 165 miliónov eur.

"Na základe našich prepočtov konštatujem, že vláda sa od januára chystá drastickým spôsobom zvýšiť cenu liekov pre dôchodcov a chorých," vyhlásil Novotný. Poznamenal tiež, že sa síce má upravovať pomer zvýšenia úhrady liekov zo strany zdravotných poisťovní a doplatkov pacientov, ale ako bude vyzerať, sa dnes nedá povedať.

Novotný pripomenul, že medzi navrhovanými zmenami je aj úprava spôsobu určovania liekov. "Navrhuje sa, aby sa ceny liekov na Slovensku neurčovali ako druhá najnižšia cena v EÚ, ale ako priemer troch najnižších cien v EÚ," poznamenal s dôvetkom, že to zvýši ceny liekov o desiatky miliónov eur. Nesúhlasí teda s tvrdením ministerky Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD), že ceny klesnú.

Opozičný poslanec nerozumie, prečo sa vláda chystá takto zdražovať lieky dôchodcom a chorým v čase, keď sa zvyšujú dane, odvody a porastú ceny potravín. Podľa neho dala prednosť záujmu farmaceutických firiem a časti lekárnikov. "Háji ich zisk na úkor pacientov," poznamenal Novotný, ktorý vyzýva ministerku Zvolenskú, "aby predložila odborné analýzy, dopadovú štúdiu, o koľko narastú ceny liekov od 1. januára v dôsledku navrhovaných zmien".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok