Američania darujú pol miliardy dávok vakcín, pôjdu chudobným krajinám

TA3 TASR
10.6.2021 11:28

Spojené štáty nakúpia pol miliardy dávok vakcín proti koronavírusu od konzorcia Pfizer/BioNTech, ktoré venujú 92 chudobným krajinám.

pfizer, biontech, vakcína, 1140x
TASR/AP

Americký prezident Joe Biden oznámi tento "historický" krok vo štvrtok, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Bieleho domu. Prvých 200 miliónov dávok vakcín má byť prostredníctvom iniciatívy COVAX dodaných ešte do konca tohto roka. Zvyšných 300 miliónov dostanú krajiny s nízkym a stredne nízkym príjmom do júna 2022.

Biden tiež vyzve demokratické krajiny vo svete, "aby prispeli ku globálnym dodávkam bezpečných a účinných vakcín". USA už predtým avizovali, že do konca júna darujú približne 80 miliónov dávok vakcín a iniciatíve COVAX venujú dve miliardy dolárov.

USA čelili kritike za to, že majú k dispozícii veľké množstvo nevyužitých očkovacích látok. Tamojšia vláda to spočiatku zdôvodňovala tým, že ide o preventívne opatrenie súvisiace so zabezpečením vlastnej očkovacej stratégie. Avšak v čase, keď v USA prvou dávkou zaočkovali už 64 percent dospelých, sa Washington rozhodol v boji proti pandémii COVID-19 podporiť i chudobné krajiny. Biely dom v tejto súvislosti hovorí o návrate k multilateralizmu po nacionalistickom izolacionizme administratívy exprezidenta Donalda Trumpa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok