Budaj zrušil obstarávania na sanáciu toxických jazier. Exminister reagoval na kritiku

TA3 TASR
10.6.2021 11:05

Verejné obstarávania, ktoré súčasné vedenie envirorezortu považuje za netransparentné, boli niekoľkokrát kontrolované Úradom pre verejné obstarávanie. Uviedol to bývalý minister životného prostredia László Sólymos s tým, že neobstoja ani tvrdenia súčasného šéfa envirorezortu Jána Budaja o údajnej nehospodárnosti.

Bývalý minister reaguje na kritiku:
TASR/Pavel Neubauer

Okrem škôd na životnom prostredí, ktoré vzniknú zrušenými súťažami na sanácie, príde Slovensko aj o desiatky miliónov eur z eurofondov, tvrdí. Budaj zrušil verejné obstarávanie na sanáciu toxických jazier v Predajnej z roku 2018. Dôvodom bolo, že podmienky súťaže boli nastavené diskriminačne a zamedzilo sa tým konkurencieschopnosti. Minister má vyhlásiť novú súťaž. 

Teórie o diskriminácii zahraničných účastníkov pri verejnom obstarávaní sú podľa Sólymosa zavádzajúce. Súčasne platná legislatíva stanovuje, že pri viacerých činnostiach súvisiacich so sanáciou envirozáťaží je potrebná odborná spôsobilosť. O udelenie takejto odbornej spôsobilosti môžu požiadať aj zahraničné subjekty. "Navyše, zrušenie tejto podmienky by, naopak, diskriminovalo slovenské subjekty. Pretože zahraničné firmy by mohli vykonávať potrebné práce bez osvedčenia, domáce len s osvedčením, lebo im to prikazuje zákon," podotýka Sólymos.

Budaj si vie predstaviť, že by sanáciu robili organizácie spadajúce pod ministerstvo, ako sú Vodohospodárska výstavba, Slovenský vodohospodársky podnik či Štátny geologický ústav Dionýza Štúra. "Považujem za ťažko zrealizovateľný plán, aby VV a SVP odčerpávali vodu z gudronových jám v Predajnej. Nejde o vodu, ide o nebezpečný odpad a ani jeden z týchto podnikov nemá skúsenosť v tejto oblasti," poukazuje exminister.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok